ΥΓΕΙΑ

Λιγότερες οι τοξικές ουσίες στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού σε σχέση με τα τσιγάρα

Τι δείχνει νέα γερμανική μελέτη που εξέτασε το αερόλυμα του IQOS

Μειωμένες τοξικές και δυνητικά βλαβερές ουσίες έχουν τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού σε σχέση με τα τσιγάρα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα μελέτη του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνου της Γερμανίας, που ανέλαβε να αξιολογήσει τα ευρήματα της Philip Morris International για το προϊόν IQOS.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας και δρα με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών, η πρόσληψη νικοτίνης από τον χρήστη του IQOS είναι παρόμοια με αυτή του παραδοσιακού τσιγάρου, ενώ τα επίπεδα αλδεΰδων εμφανίζονται σημαντικά μειωμένα κατά 80-95%. Επιπλέον, οι πτητικές ενώσεις καταγράφονται μειωμένες κατά 97-99%. Εκείνο που σημειώνει ως σημαντικό η έρευνα είναι ότι οι βασικές καρκινογόνες ουσίες που τυπικά μετρώνται στον καπνό του τσιγάρου είναι πολύ χαμηλότερες στο αερόλυμα του IQOS.

Μιλώντας στο γερμανικό έντυπο Deutsche Ärzteblatt που απευθύνεται σε γιατρούς, ο ένας από τους βασικούς ερευνητές της μελέτης, ο βιοχημικός Dr.Frank Henkler-Stephani τόνισε ότι στόχος ήταν να αξιολογηθούν με συγκριτικό τρόπο τα στοιχεία της PMI για το IQOS και να ελεγχθεί το αν μετρώνται συγκρίσιμα επίπεδα τοξικών ουσιών στο αερόλυμα. Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη καταδεικνύει ότι, επιλεγμένα τοξικά στο αερόλυμα του προϊόντος θερμαινόμενου καπνού συμφωνούν με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η κατασκευάστρια εταιρεία, ενώ η σύγκριση των επίπεδων πίσσας στο τσιγάρο και στο IQOS είναι παραπλανητική, καθώς το αερόλυμα του IQOS είναι εντελώς διαφορετικό από τον καπνό του τσιγάρου.

«Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού έχουν σημαντικά μειωμένα τοξικά σε σχέση με το τσιγάρο» προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε ότι αυτή η σημαντική μείωση των τοξικών ουσιών θα έχει και τη σχετική επίπτωση στον κίνδυνο για την υγεία. Παρόλα αυτά, θα ήταν πρόβλημα για εμάς να κάνουμε συστάσεις, δεδομένου ότι οι εκπομπές του αερολύματος εξακολουθούν να είναι μεταλλαξιογόνες» δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Frank Henkler-Stephani.
Πάντως, το Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις σχετικές μελέτες, αναφέροντας ότι η διαρκής μελέτη των νέων προϊόντων είναι αναγκαία καθώς αυτά που θερμαίνουν και δεν καίνε τον καπνό εισάγουν μια καινοτομία στην αγορά, την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες. «Χρειάζεται να διενεργηθούν κι άλλες μελέτες, να αξιολογηθούν περαιτέρω οι εκπομπές τοξικών καθώς και να διερευνηθούν πιθανοί άλλοι κίνδυνοι στην υγεία, χρησιμοποιώντας συστηματοποιημένες μεθόδους. Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί στο μέλλον η μακροχρόνια επίπτωση των προϊόντων αυτών στη δημόσια υγεία, αλλά προέχει να καθοριστούν τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα νέα αυτά προϊόντα» σημειώνει.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης είχαν παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2017 στο 15ο συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, που διοργάνωσε το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη. Η μελέτη δημοσιεύτηκε και στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Toxicology.