ΚΡΗΤΗ

Λουκέτα, απολύσεις και διαμαρτυρία με άδεια τραπεζοκαθίσματα στα Λιοντάρια

Αγωνία και προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο της εστίασης και των καφέ-μπαρ για την επόμενη μέρα.

Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι κάθονται σε “αναμμένα κάρβουνα” καθώς από 1 Ιουνίου ανοίγουν με προϋποθέσεις μετά το lockdown, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πόσα από τα καταστήματα αυτά θα λειτουργήσουν ξανά σε Ηράκλειο και άλλες περιοχές της Κρήτης.

Αυτό τον προβληματισμό μετέφερε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη η πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Καφέ στο ν. Ηρακλείου κ.Μαρία Αντωνακάκη.

Έρχονται λουκέτα

Η ίδια εκτίμησε ότι έρχονται λουκέτα σε ένα χώρο που τα προηγούμενα χρόνια ανθούσε στο Ηράκλειο.Τους καλοκαιρινούς μήνες ο κλάδος της εστίασης και καφέ απασχολεί υπό φυσιολογικές συνθήκες όπως είπε, πάνω από 35000 εργαζόμενους σε όλη την Κρήτη,ενώ φέτος είναι αμφίβολο πόσες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν και πόσοι εργαζόμενοι θα εργαστούν.

“Ο τουρισμός και τα οικονομικά προβλήματα των Ελλήνων εξαιτίας της κρίσης θα έχουν επιπτώσεις και η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη όχι μόνο στον κλάδο μας αλλά και στους προμηθευτές προϊόντων” τόνισε η κ. Αντωνακάκη.

Αναγκαία αλλά επιζήμια η απόσταση

Ένα άλλο αρνητικό κομμάτι της επαναλειτουργίας που όμως έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία είναι η απόσταση μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων στους εξωτερικούς χώρους καθώς σε πρώτη φάση μετά την 1η Ιουνίου δεν θα λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι.

Και σε συμφωνία με το δήμο να έρθουμε για επιπλέον χρήση τετραγωνικών μέτρων πάλι δεν επαρκούν καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια επέκτασης στο Ηράκλειο, είπε η πρόεδρος των καταστηματαρχών,ενώ και μόνο αυτό το γεγονός συνεπάγεται μειωμένα έσοδα για μια επιχείρηση που έχει να πληρώσει υψηλά ενοίκια φόρους και εργαζόμενους.

 

Στο πλευρό των καταστημάτων ο δήμος

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου κ. Μαρία Καναβάκη δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι η δημοτική αρχή θα σταθεί στο πλευρό των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές και ήδη έχει λάβει μέτρα όπως πάγωμα δόσεων ρυθμίσεων, απαλλαγή από τέλη κοινόχρηστων χώρων όσο καιρό ήταν κλειστές και θα κάνει ότι άλλο χρειαστεί για την ανακούφισή τους.

Βγάζουν άδεια τραπεζοκαθίσματα στα Λιοντάρια

Η κ. Αντωνακάκη είπε στο Ράδιο Κρήτη ότι την ερχόμενη Τετάρτη 6 Μαίου στις 8 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μια πανευρωπαική διαμαρτυρία από τους συλλόγους εστίασης στην οποία συμμετέχει και το Ηράκλειο και στο πλαίσιο αυτής θα τοποθετηθούν άδεια τραπέζια και καρέκλες από την Λότζια μέχρι τα Λιοντάρια ζητώντας από την κυβέρνηση τη στήριξη του κλάδου τους.

Στην Ελλάδα θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, Empty Chairs όπως ονομάστηκε, περισσότεροι από 30 σύλλογοι εστίασης τοποθετώντας στις κεντρικές πλατείες των πόλεών τους άδειες καρέκλες για να συμβολίσουν όλους τους κρίκους της επισιτιστικής αλυσίδας που πλήττονται από την έλλειψη μέτρων για την επιβίωση του κλάδου.

ekriti.