ΚΟΣΜΟΣ

Μάλτσικ: Η ιστορία ενός σκύλου που έγινε άγαλμα

Οι περαστικοί ακόμη και σήμερα σταματούν να χαϊδέψουν το κεφαλάκι του ή για ν’ αφήσουν λίγα λουλούδια

Ο Μάλτσικ («Αγοράκι», στα ρωσικά) ήταν ένας μαύρος ημίαιμος σκύλος, που για περίπου τρία χρόνια είχε ζούσε στον σταθμό Μεντελέγιεφσκαγια του μετρό της Μόσχας. Είχε φίλους τους εργαζόμενους και τους Μοσχοβίτες που χρησιμοποιούσαν το μετρό για την καθημερινή τους μετακίνηση, ενώ οι ιδιοκτήτες ενός κοντινού ανθοπωλείου κι ενός καπνοπωλείου φρόντιζαν για την τροφή του.

Όλα αυτά μέχρι μια Μοσχοβίτισσα να τον μαχαιρώσει θανάσιμα. Η 22χρονη Γιουλιάνα Ρομάνοβα περνούσε μαζί με το τεριέ της από το σημείο όπου είχε αποκοιμηθεί ο Μάλτσικ. Το σκυλί της όρμησε πάνω στον Μάλτσικ κι εκείνη απ’ τη τσάντα της έβγαλε μαχαίρι και τον τραυμάτισε έξι φορές. Ο ιδιοκτήτης ενός κοντινού πάγκου προσπάθησε να επέμβει αλλά ήταν αργά. Το «Αγοράκι» είχε αφήσει την τελευταία πνοή του πριν φτάσει η αστυνομία και το ασθενοφόρο.

Όπως ήταν φυσικό, αυτό προκάλεσε την οργή των κατοίκων της ρωσικής πρωτεύουσας, οι οποίοι έστησαν εκεί ακριβώς που ο Μάλτσικ έχασε τη ζωή του ένα άγαλμά του σκύλου. Οι περαστικοί ακόμη και σήμερα σταματούν να χαϊδέψουν το κεφαλάκι του ή για ν’ αφήσουν λίγα λουλούδια.

Η αστυνομία δεν έκανε τίποτα, η Ρομάνοβα έφυγε. Όμως, η δημοσιογράφος της «Ιζβέστια», Ιρίνα Οζιόρναγια, βάλθηκε να ανακαλύψει γιατί επιτέθηκαν τόσο βάναυσα στον Μάλτσικ. Έγραψε σειρά άρθρων για το περιστατικό και κατάφερε να ταυτοποιήσει τη Ρομάνοβα, ένα νεαρής ηλικίας μοντέλο μόδας, ως τον δράστη. Συνάντησε τη Ρομάνοβα, η οποία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, της είπε: «Όλα αυτά πλέον δεν έχουν καμία σημασία. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το έχω μετανιώσει. Αλλά σε μια βδομάδα, πάω στην Ισπανία για δουλειά. Ελπίζω να τα ξεχάσω όλα αυτά. Τουλάχιστον, εσείς δεν θα μ’ ενοχλείτε».

Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι η Ρομάνοβα είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια σε ηλικία έξι χρόνων και μάλιστα είχε βλάψει ή σκοτώσει σκυλιά που είχε η ίδια ή η οικογένειά της.

Τα ρεπορτάζ της Οζιόρναγια όλο και περισσότερο έθλιβαν τους Μοσχοβίτες. Και τους εξόργισαν. Μετά από καμπάνια ενός χρόνου, η Ρομάνοβα δικάστηκε και καταδικάστηκε με έναν χρόνο ψυχιατρική αγωγή. Το τι απέγινε μετά παραμένει άγνωστο.

Εκπονήθηκαν σχέδια να ανεγείρουν ένα μνημείο για τον άτυχο Μάλτσικ, σαν σύμβολο υπενθύμισης για τα δεινά των χιλιάδων αδέσποτων τη Μόσχας. Δωρεές άρχισαν να καταφθάνουν από όλη τη Ρωσία και από το εξωτερικό. Διάσημοι Ρώσοι τραγουδιστές και ηθοποιοί προσέφεραν μεγάλα ποσά, και μια ομάδα από Ρώσους καλλιτέχνες και γλύπτες άρχισαν να δουλεύουν.

Τα αποκαλυπτήρια του μπρούτζινου αγάλματος, το οποίο το βάφτισαν «Συμπόνια», έγιναν πριν 12 χρόνια. Λουλούδια αφήνουν όμως ακόμη και σήμερα εκεί.