ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι: Την ώρα του «θεάτρου» στο Συντονιστικό έψαχναν για σάκους νεκρών!

Γροθιά στο στομάχι αποτελούν τα ηχογραφημένα αποσπάσματα από το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, που αποκαλύπτει το protothema.gr – Την ώρα της σύσκεψης γνώριζαν και τα σημεία όπου τα θύματα είχαν χάσει τις ζωές τους

Την αποφράδα 23η Ιουλίου του 2018 τίποτα δεν λειτούργησε σωστά. Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας έχουν καταγραφεί δεκάδες κλήσεις με τις προσπάθειες των χειριστών να συντονίσουν τις επιχειρήσεις.

Στο πρώτο απόσπασμα ο συντονιστής ζητά από την αστυνομία να προχωρήσει σε απεγκλωβισμό, αναγνωρίζοντας πως «η Πυροσβεστική δε ξέρει που είναι η φωτιά».

Ανώτερος αξιωματικός που βρέθηκε στη Μαραθώνος ενημερώνει τον Υπαρχηγό πως… έχουν καεί πολλοί άνθρωποι! Ο Υπαρχηγός του ζητά να τον καλέσει στο… κινητό του!

Οι απεγνωσμένοι αστυνομικοί επικοινωνούν με την Πολιτική Προστασία και θέτουν το ερώτημα: πως να προχωρήσουν σε απεγκλωβισμούς τα πληρώματα των περιπολικών όταν έρχονται αντιμέτωπα με φλόγες;

Η ώρα έχει φθάσει 21:40. Συντονιστής επικοινωνεί με άνθρωπο από το οικογενειακό του περιβάλλον και ομολογεί πως υπάρχουν νεκροί. Η επόμενη φράση σοκάρει: «Υπάρχουν νεκροί αλλά δεν τους ανακοινώνουν»!

Σε επικοινωνία με το ΕΚΑΒ το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας δίνει τα σημεία όπου υπάρχουν νεκροί.  Το ρολόι δείχνει 21:57.

Στις 22:56 οι συντονιστές αναζητούν σάκους για νεκρούς στην αποθήκη της Πυροσβεστικής.

Η συνομιλία συνεχίζεται μετά από δύο λεπτά.

Ακολουθεί μία σειρά επικοινωνιών με το ΕΚΕΠΥ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Οι οδηγίες είναι οι διασώστες να πάρουν σάκους νεκρών από το  ΚΕΛΠΝΟ.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα και ενώ ακόμη η κυβέρνηση κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα, το αίτημα για σάκους νεκρών ανεβαίνει στους 40!