ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε στο Ρέθυμνο

Χωριά που βρίσκονται γύρω από το Έναγρον (τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε με τα πόδια ή αυτοκίνητο). Σε όλα τα χωριά μπορείτε να βρείτε και να αγοράσετε θαυμάσια υφαντά φτιαγμένα από τις γυναίκες των χωριών όπως και προϊόντα αγροτοκτηνοτροφικά πολλά από τα οποία είναι αρίστης ποιότητος.

 

CurrentPage.menuTitle

 

1. Το χωριό ” Αξός ” πηγαίνετε με τα πόδια ή αυτοκίνητο. Το χωριό κατοικείται σήμερα από περίπου 600 κατοίκους. Υπάρχουν καφενεία που μπορείτε να καθήσετε, παντοπωλεία και ταβέρνες που λειτουργούν κυρίως το καλοκαίρι. Οι κάτοικοι είναι φιλικοί και φιλόξενοι και θα σας εξυπηρετήσουν σε ότι τους ζητήσετε και μπορούν.

Μέσα στο χωριό υπάρχουν 7 βυζαντινές εκκλησίες χιλίων ετών περίπου. Μπορείτε να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική της Αγίας Ειρήνης , τις θαυμάσιες τοιχογραφίες στον Άγιο Ιωάννη , το εξαιρετικό τέμπλο στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού , τον Άγιο Γεώργιο , τον ημικατεστραμένο Μιχαήλ Αρχάγγελο , τις επίσης ημικατεστραμένες εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής και του Αφέντη Χριστού.

Λίγο έξω από το χωριό πηγαίνοντας προς τα Ανώγεια είναι η Παναγία η Καβουσανή που έχει αποκατασταθεί ι κτηριακά και μπορείτε να δείτε απομεινάρια από καταπληκτικές τοιχογραφίες. Οι εκκλησίες δεν είναι όλες ανοικτές γιαυτό πρέπει να ζητήσετε κλειδιά από τον ιερεά του χωριού.

Στον λόφο πάνω από το χωριό υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης ” Το Ανδρείον ” ο ναός της Αφροδίτης Αστάρτης, Κυκλώπεια τείχη και απομεινάρια από πολλά κτήρια. Υπάρχουν επίσης χαραγμένα σε τεράστιες πέτρες αποσπάσματα από γραφές, πιθανόν νόμους.

Η θέα από την κορυφή είναι απεριόριστη.

2. Το Βενί είναι το χωριό δυτικά από το ΕΝΑΓΡΟΝ πηγαίνει μονοπάτι 2 χιλ. ή με το αυτοκίνητο μέσω Αξού 4 χιλ. είναι τοπικό αγροτικό χωριό, με πολλά αγροτικά προϊόντα.

3. Τα Ζωνιανά 3,5 χιλ. Είναι το χωριό με το μεγαλύτερο ποσοστό πολυτέκνων στην Ελλάδα, οι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία κυρίως και διατηρούν παραδοσιακές αρχές στην οικογένεια και τις κοινωνικές σχέσεις.

4. Τα Ανώγεια 7 χιλ. Το πιο μεγάλο χωριό του Ψηλορείτη με ισχυρές παραδόσεις ήθη και έθιμα, με ιδιαίτερες επιδόσεις στην Κρητική μουσική. Στα Ανώγεια γίνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

5. Τα Λειβάδια 7 χιλ. Μεγάλο χωριό με επίσης ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με ζωντανά ήθη και έθιμα της παράδοσης.

6. Το Γαράζο 8 χιλ. Αγροτικό κυρίως χωριό που παλαιότερα είχε σημαντική ανάπτυξη.

7. Η Λειβάδα: Μικρός αγροτικός οικισμός με ιδιαίτερα φιλικά αισθήματα προς τους ξένους και τους περαστικούς.

Σπήλαια

1. Το Σπήλαιο του Σεντόνι 1500 m από την Αξό πηγαίνοντας προς τα Ζωνιανά. Είναι ένα από τα πιο ωραία σπήλαια της Ελλάδος, με θαυμάσιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και επιβλητικές αίθουσες. Υπάρχουν επίσης και άλλα μικρότερα σπήλαια στην περιοχή.

2. Το ιστορικό σπήλαιο Μελιδονίου 25 χιλ. βγαίνοντας από το Ρέθυμνο.

Μοναστήρια

1. Τη Μονή Διοσκουρίου που είναι βορειοδυτικά και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων.

2. Την Μονή Χάλέπας στην κορυφή του λόφου απέναντι και προς βορρά. Πηγαίνει αγροτόδρομος 2 χιλιόμετρα και μπορείτε να πάτε με τζίπ ή για τους τολμηρούς με τα πόδια – δεν κατοικείται – κάτω από το Μοναστήρι 500 μέτρα είναι το χωριό Αγρίδια.

3. Η Μονή Βοσάκου – ιστορικό μοναστήρι με ιδιαίτερο χρώμα και επιβλητικότητα. Υπάρχει μοναχός.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα Μιτάτα των βοσκών στον Ψηλορείτη. Θα είστε πολύ τυχεροί αν παρακολουθήσετε τις “ΚΟΥΡΕΣ” την περίοδο του Μαϊου-Ιουνίου ιδιαίτερο έθιμο και σημαντική εκδήλωση για τον βοσκό. Σε όλα επίσης τα χωριά της περιοχής γίνονται πολλές εκδηλώσεις κοινωνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές όπου μπορείτε να συμμετέχετε και να παρακολουθήσετε ήθη και έθιμα πολύ παλαιά, στην παραδοσιακή περιοχή της Κρήτης.