ΚΡΗΤΗ

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ο ανάδοχος της ανάπλασης

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς αναμένεται να έχει εγκατασταθεί ο νέος ανάδοχος που θα αναλάβει την ολοκλήρωση του εμβληματικού έργου της ανάπλασης της Δικαιοσύνης, καθώς εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί όλη η γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να προηγηθεί ώστε να γίνει επανεκκίνηση των εργασιών.

Σε αυτή τη φάση γίνεται ο έλεγχος των τελευταίων επιμετρήσεων ώστε να προκύψει ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας και να κλείσουν οι λογαριασμοί ανάμεσα στον έκπτωτο εργολάβο και τη Λότζια, που είναι προϋπόθεση να τακτοποιηθεί ώστε να ξεκλειδώσει η διαδικασία αντικατάστασής του.

Στη συνέχεια καλούνται οι δύο πρώτοι εργολάβοι που προκρίθηκαν στη διαγωνιστική διαδικασία για να αναλάβουν την ολοκλήρωση της παρέμβασης, και στην περίπτωση που αρνηθούν ξεκινά η διαδικασία της ανοιχτής διαπραγμάτευσης.

Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη αποφασιστεί η συγκρότηση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης προκειμένου να συζητήσουν με υποψήφιους αναδόχους την ανάθεση του έργου.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τα δεδομένα της Λότζια, που εάν τελικά αποδειχτεί λειτουργική, δεν αποκλείεται να αποτελέσει και φόρμουλα για τη διαχείριση αντίστοιχων κρίσιμων θεμάτων.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Εργων Γ. Αναστασάκη  αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες υπογειοποίησης των δικτύων της ΔΕΗ,  και αυτό το οποίο εκκρεμεί είναι η ολοκλήρωση της ανάπλασης του πλέγματος των οδών Δικαιοσύνης, Έβανς, 1821 και Χ. Γιάνναρη.

Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Αναστασάκης, το κρίσιμο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης των επιμετρήσεων και της οικονομικής τακτοποίησης του σημερινού εργολάβου, ώστε να προχωρήσει η προσωρινή παραλαβή του έργου.

Έχοντας πια ξεκαθαριστεί οι εκκρεμότητες αυτές που σηματοδοτούν την οριστική έξοδο του έκπτωτου αναδόχου από το εργοτάξιο, θα ξεκινήσει επί της ουσίας η διαδικασία για την αντικατάστασή του. Ειδικότερα βάσει του νόμου, ο Δήμος θα απευθυνθεί στον δεύτερο στη σειρά ανάδοχο του έργου, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας της δημοπράτησης που έγινε για να ανατεθεί η μεγάλη παρέμβαση της ανάπλασης του κέντρου της πόλης.

Ο δεύτερος κατά σειρά ανάδοχος θα πρέπει μέσα σε δεκαπέντε μέρες να απαντήσει για το αν ενδιαφέρεται ή όχι να αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης, με βάση την έκπτωση που είχε δώσει όταν συμμετείχε στο διαγωνισμό. Φυσικά μπορεί να μην εξαντλήσει το 15νθήμερο που του δίνει ο νόμος και να απαντήσει ταχύτερα, ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία.

Σε περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική, τότε ο Δήμος οφείλει να επαναλάβει ακριβώς την ίδια διαδικασία και με τον τρίτο σε σειρά κατάταξης εργολάβο. Στην περίπτωση που και εδώ η απάντηση είναι αρνητική, τότε ξεκινά μια ανοικτή διαπραγμάτευση με εργολαβικά γραφεία και σχήματα που μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του έργου.

patris.gr