ΚΡΗΤΗ

Μέχρι και 10 μποφόρ την Μεγάλη Τετάρτη στην Κρήτη – Δείτε χάρτες

Ψυχρό μέτωπο θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας από το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης  έως το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση την Μεγάλη Τετάρτη σε κάποιες περιοχές και άνοδο σε άλλες, ενώ παράλληλα αναμένεται και σημαντική ενίσχυση των ανέμων στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το πέρασμα του ψυχρού μετώπου θα προκαλέσει τοπικές βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες από το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης στα βόρεια ηπειρωτικά και τη Μεγάλη Τετάρτη  στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο.

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των βορείων ηπειρωτικών από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως το πρωί της Μ. Τετάρτης (15/04).

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αξιοσημείωτη πτώση στις ηπειρωτικές περιοχές που θα επηρεαστούν από τα φαινόμενα. Όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί, η πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 8 βαθμούς Κελσίου.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν μόνο τη Μ. Τετάρτη (15/04) αφού από τη Μ. Πέμπτη (16/04) θα υπάρξει νέα άνοδος της θερμοκρασίας.

bofor_kriti_meto

Παράλληλα οι άνεμοι στα πελάγη θα ενισχυθούν σημαντικά.

Τη Μ. Τετάρτη (15/04) και έως το απόγευμα της Μ. Πέμπτης (16/04) στο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων 6 έως 8 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 9 μποφόρ.

Στο Ιόνιο τη Μ. Τετάρτη (15/04) αναμένονται βορειοδυτικοί άνεμοι 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Στο σχετικό χάρτη παρουσιάζονται οι περιοχές όπου ο άνεμος θα ξεπεράσει τα 7 μποφόρ τη Μ. Τετάρτη (15/04).

wind_kairiko_anemoi_kriti

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τη Μ. Τετάρτη (15/04) η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Εκτακτη προειδοποίηση εξέδωσε μέσω facebook και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, μιλώντας για επικίνδυνα φαινόμενα στην περιοχή της Κρήτης.

Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Σε αντίθεση με τη βορεια Ελλάδα οπου το σκηνικό τη Μ. Τετάρτη, τουλάχιστον αρχικά, αναμένεται να είναι φθινοπωροχειμωνιάτικο, στη νότια νησιωτική Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη θα φυσούν ιδιαίτερα ισχυροί νοτιάδες οι ριπές των οποίων στη βόρεια Κρήτη τις πρωινές – προμεσημβρινές ώρες της Μ. Τετάρτης δεν αποκλείεται να αγγίξουν και τα 9-10 μποφόρ, ευνοώντας μια μέτρια μεταφορά αφρικάνικης σκόνης, εκτοξεύοντας παράλληλα τον υδράργυρο κοντά στους 27-28 βαθμούς Κελσίου (πολύ τοπικά ίσως και λίγο πιο πάνω), αυξάνοντας έτσι και τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι ισχυροί βοριάδες που θα ακολουθήσουν από το απόγευμα όμως θα ρίξουν αισθητά τη θερμοκρασία…».