ΚΡΗΤΗ

Μα τι έχει και δεν κλείνει η 1821; Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ, Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Από σε αναβολή σε αναβολή οδηγείται η εφαρμογή του αποκλεισμού της 1821 προκειμένου να προχωρήσει η υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ. Όπως είναι γνωστό, η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα ο δρόμος θα κλείσει και θα αρχίσουν οι προβλεπόμενες εργασίες.

Όλα αυτά βέβαια χωρίς να έχει εκδοθεί η αναγκαία έγκριση από τη Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για τις δρομολογούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν, με αποτέλεσμα τα έργα να έχουν «παγώσει» μέχρι να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, που είναι θέμα χρόνου να τακτοποιηθούν.

Όπως είναι γνωστό, ο αποκλεισμός της διέλευσης των οχημάτων (σε πρώτη φάση ενός τμήματος και στη συνέχεια ολόκληρου του δρόμου) στην κεντρική οδική αρτηρία, αναμένεται να προκαλέσει ισχυρό κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην πόλη, καθώς σηματοδοτεί δραστικές αλλαγές.

Τα νέα κυκλοφοριακά μέτρα σηματοδοτούν μια νέα πραγματικότητα στην «καρδιά» της πόλης, καθώς όταν αρχίσουν να υλοποιούνται, διακόπτεται η κίνηση στο μικρό τμήμα της οδού Δικαιοσύνης που σήμερα χρησιμοποιείται από τα οχήματα. Αντίστοιχα κλείνει η πρόσβαση των οχημάτων  από τη συμβολή της Δικαισύνης με την οδό Έβανς  ως την οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη.

Αντίστοιχα διακόπτεται η κυκλοφορία στην οδό 1821 από το ύψος που συναντά τη Δικαιοσύνης μέχρι την οδό Μονής Οδηγητρίας. Ουσιαστικά τα μέτρα αυτά σηματοδοτούν την υλοποίηση του κυκλοφοριακού αποκλεισμού του «σταυρού» της πόλης, κάτι που είχε δοκιμαστεί και στο παρελθόν μέσα σε εντελώς διαφορετικό όμως πλαίσιο και είχε στεφθεί με επιτυχία.

Η σημερινή πραγματικότητα επιβάλλει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο δρομολούμενο αποκλεισμό, ώστε να δοθεί διέξοδος στην εκτόνωση των ισχυρών κυκλοφοριακών φορτίων που θα δεχτεί η πόλη. Μένει να αποδειχτεί στην πράξη πόσο προετοιμασμένος είναι ο Δήμος Ηρακλείου για να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί στο κέντρο της πόλης.

Στο μεταξύ από μέρα σε μέρα περιμένει η Λότζια την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, στο οποίο προσέφυγε ο ανάδοχος της Δικαιοσύνης καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα με σκοπό να ανακόψει την διαδικασία έκπτωσης του.

Ουσιαστικά η απόφαση αυτή θα καθορίσει την εξέλιξη του έργου, το οποίο ο Δήμος Ηρακλείου σχεδιάζει να ολοκληρώσει με την ανάθεσή του σε νέο ανάδοχο. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της δικαστικής προσφυγής, και στη συνέχεια να μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει στον βηματισμό του αλλάζοντας σελίδα στην πορεία υλοποίησης του έργου με νέο ανάδοχο.

Όπως είναι γνωστό, μετά την ολοκλήρωση του κεντρικού άξονα της Δικαιοσύνης, τα δύο συνοδά έργα που εκκρεμούν είναι η ανάπλαση της Έβανς και της 1821. Πρόκειται για δύο ξεχωριστά αυτόνομα τμήματα, τα οποία όμως για να ξεκινήσουν είναι βασικό ζήτημα ο Δήμος να έχει ξεκαθαρίσει με τον ανάδοχο του κεντρικού άξονα της Δικαιοσύνης ώστε να είναι σαφώς οριοθετημένο το πλαίσιο των νέων εργολαβιών που θα ανατεθούν.