ΚΡΗΤΗ

Μεγάλη διάκριση στο εξωτερικό για την Κρητικιά συγγραφέα Πάτρα Ζεϊμπέκη

 

Μεγάλη διάκριση για την Κρήτη αυτή της κ. Πάτρας Ζεϊμπέκη για ένα από τα βιβλία της. Η κ Πάτρα Ζεϊμπέκη διαθέτοντας το blog Gourmet Food Lovers (www.gourmetfoodlovers.com) εδώ και 10 χρόνια συγγράφει βιβλία και συνταγές μαγειρικής με βάση τα κρητικά προϊόντα σε συνδυασμό με κουζίνες άλλων χωρών. Ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική στα βιβλία της είναι η γευστική εκπαίδευση άλλων λαών στα παραδοσιακά μας προϊόντα μέσω της δικής τους γευστικής κουλτούρας.

Ένα από τα 8 βιβλία της που είναι γραμμένα σε διάφορες γλώσσες είναι το Crete in China όπου παρουσιάζει τα τοπικά μας προϊόντα στην κινέζικη διατροφική κουλτούρα. Το Crete in China είναι γραμμένο στην Αγγλική γλώσσα χωρίς φωτογραφίες και αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι το concept της κ. Ζεϊμπέκη και κυκλοφορεί μέσω του διαδικτυακού βιβλιοπωλείου της Amazon σε έντυπη μορφή καθώς και στην ηλεκτρονική μορφή που διαθέτει μόνο η Amazon αυτή της Kindle.

Πριν μερικούς μήνες ζητήθηκε από τον πρόεδρο του διεθνή οργανισμού της Gourmand (οργανισμός ο οποίος διοργανώνει και βραβεύει τα «Οσκαρ» των βιβλίων μαγειρικής) να αποστείλει το βιβλίο Crete in China στον διαγωνισμό. Για μερικούς μήνες η κ. Πάτρα Ζεϊμπέκη δεν είχε κάποια ενημέρωση. Με αφορμή μια εκδήλωση του οργανισμού η κ. Πάτρα Ζεϊμπέκη επικοινώνησε με τον οργανισμό όπου της ανακοινώθηκε ότι το βιβλίο της είναι υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου βιβλίου στον κόσμο στην κατηγορία “Chinese Food Culture” (Κινέζικη διατροφική κουλτούρα) for the “twist and fusion” που φέρνει στην Κινέζικη Κουζίνα. Επίσης το βιβλίο της θα εκτεθεί σε έκθεση στο Παρίσι με τα καλύτερα βιβλία του κόσμου των τελευταίων 3 ετών τον ερχόμενο Μάρτιο. Όπως επίσης αρχές Ιουλίου θα γίνει μια μεγάλη έκθεση όπου θα απονεμηθούν τα βραβεία στο Μακάο της μανδαρινής πορτογαλικής Κίνας. Τον Αύγουστο θα γίνει η έκθεση στο Πεκίνο ενώ τον Οκτώμβριο στην Φρανκφούρτη.

Ας ευχηθούμε στην κ. Ζεϊμπέκη ότι καλύτερο και ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε όλα τα επίπεδα για τέτοιες διακρίσεις όπως αυτής, όπου δεν ξέρουμε αν υπάρξει άλλη φορά σε κάποιον να βρεθεί σε μια τέτοια διάκριση.