ΚΡΗΤΗ

Μειώνει τα τέλη ο δήμος Ρεθύμνου

Σταθερά για τους δημότες – Μειώσεις για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και τους ελεύθερους επαγγελματίες εισηγείται η Οικονομική Επιτροπή

Η περυσινή μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας κατά 15% περιόρισε όπως ήταν φυσικό τα έσοδα του δήμου κατά 700.000 ευρώ. Παράλληλα, ο Δήμος Ρεθύμνου με τα χρήματα που εισπράττει από τα ανταποδοτικά τέλη καλείται έκτος από την μέριμνα και την συντήρηση των μηχανημάτων του να καλύψει το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων στην υπηρεσία Καθαριότητας, οι οποίοι μετά και την προκήρυξη του υπουργείου Εσωτερικών, τα τελικά αποτελέσματα της οποίας θα είναι γνωστά τον επόμενο μήνα, συνεπάγονται ένα επιπλέον κόστος που ανέρχεται περί τις 400.000 ευρώ στους δημότες, αφού στους 106 υπαλλήλους που εργάζονται σήμερα στην υπηρεσία Καθαριότητας θα προστεθούν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, επιπλέον 16.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης, σήμερα, το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας για 106 υπάλληλους της καθαριότητας που πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη ανέρχεται στο 1,9 εκ. ευρώ.

Μόλις ολοκληρωθεί η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την καθαριότητα οι 106 υπάλληλοι θα αυξηθούν σε 122 περίπου, κάτι που αυξάνει το κόστος κατά μέσο όρο σε 440 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Συνεπώς, το κόστος μισθοδοσίας των εργαζομένων θα ανέλθει ετησίως περίπου στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ.

Αν σε αυτούς προστεθούν και οι συμβασιούχοι που διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους, ο αριθμός του προσωπικού θα ανέλθει σε 155 αυξάνοντας το κόστος σε 635 χιλιάδες ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η ετήσια δαπάνη για τη μισθοδοσία των εργαζομένων στην καθαριότητα θα ανέλθει σε 3,1 εκ. ευρώ περίπου.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η πρόταση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου σε σχέση με τα ανταποδοτικά τέλη του 2019 είναι αυτά να παραμείνουν σταθερά για τους δημότες, μετά και την περσινή μείωση, ενώ ταυτόχρονα προτείνεται να υπάρξει μείωση στους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, καθώς και σε μια ακόμα κατηγορία επαγγελματικής στέγης.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών η πρόταση της υπηρεσίας είναι να υπάρξει μείωση στα δημοτικά τέλη σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, γεγονός που αποτελούσε δέσμευση της δημοτικής αρχής προς τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο από πέρυσι.

Σύμφωνα με την πρόταση η μείωση θα είναι από 3,64 ευρώ το τ.μ. που είναι σήμερα το τέλος, να πάει στα 2 ευρώ για την πόλη του Ρεθύμνου ενώ για τους οικισμούς η τιμή ανά τ.μ. ανέρχεται σε 1,5 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Σπανουδάκη στις επαγγελματικές κατηγορίες υπήρξε διαχωρισμός εφαρμόζοντας την αρχή «όποιος ρυπαίνει λιγότερο θα πληρώνει και λιγότερα».

Ειδικότερα, όπως εξήγησε το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών τελών για τις επαγγελματικές επιχειρήσεις παραμένει ως είχε, με τη μείωση την περσινή, δηλαδή αντιστοιχεί σε κάθε επιχείρηση 3,64 ευρώ το τ.μ. Πλέον εξαιρούνται οι επιχειρήσεις επαγγελματικής στέγης, οι οποίες αφορούν σε παροχή υπηρεσιών όπως δικηγόροι, γιατροί, λογιστές, δηλαδή όχι επιχειρήσεις που αφορούν τουρισμό και εστίαση κλπ. Σε αυτή την κατηγορία το 3.64 ευρώ το τ.μ. που ίσχυε μέχρι σήμερα θα μειωθεί κατά 20%.

Μάλιστα οι μειώσεις αυτές για το ταμείο του Δήμου έχουν κοστολογηθεί περί τις 150.000 ευρώ.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης, ανάφερε: «Πραγματικά αισθάνομαι ικανοποιημένος, που παρά την αναμενόμενη μείωση στα εσόδων από τα τέλη καθαριότητας, λόγω της οριζόντιας μείωσης 15% σε όλους τους συντελεστές για το 2018, εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή νέα, αυτή τη φορά όμως στοχευμένη, μείωση στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Αφορά κατηγορίες όπως τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα αλλά και τις επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών που όπως είχε τονιστεί και από τον δήμαρχο αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο υπήρχαν αδικίες που έπρεπε να διορθωθούν.
Είμαι πεπεισμένος ότι με την συστηματική δουλειά που συντελείται και από την Οικονομική Υπηρεσία αλλά και την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνης και το 2019 θα έχουμε μια άρτια καθαριότητα τόσο στο φυσικό όσο και στο οικονομικό της αντικείμενο».

Η τελική απόφαση σε σχέση με τα τέλη καθαριότητας αλλά και τα υπόλοιπα δημοτικά τέλη θα ληφθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου και θα συζητηθεί το θέμα.