ΕΛΛΑΔΑ

Μετά το σάλο για τα δεκαώροφα κτήρια που «απειλούν» την Ακρόπολη το υπ. Πολιτισμού επανεξετάζει τις άδειές τους

Πάνω από 9.000 οι υπογραφές που έχουν συλλέξει κάτοικοι της περιοχής – «Η θέα είναι πολιτισμικό αγαθό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατρέπεται σε προνόμιο ορισμένων» δηλώνει η Μυρσίνη Ζορμπά

Την επανεξέταση της άδειας των δύο δεκαώροφων κτηρίων που «απειλούν» την Ακρόπολη ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις εικόνες με τα κτήρια-μεγαθήριακαι τη δημοσιοποίηση των έντονων αντιδράσεων των κατοίκων.

Παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος θα εξετάσει αναστολή χορήγησης οικοδομικών εργασιών και αδειών στην περιοχή, έως ότου επανεξεταστεί το πολεοδομικό πλαίσιο προστασίας της.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού «σε βραχυπρόθεσμη βάση, το ΥΠΠΟΑ προχωρά στην επανεξέταση των συγκεκριμένων περιπτώσεων και εκ νέου εισαγωγή τους στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ):

– για την πρώτη περίπτωση (Φαλήρου), σε σχέση με τις απαιτούμενες εγκρίσεις, με παράλληλο αίτημα προς τον Δήμο Αθηναίων για τις εκδοθείσες πολεοδομικές άδειες

– για τη δεύτερη περίπτωση (Μισαραλιώτου), στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας αίτησης θεραπείας – σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμα εισαχθεί προς αδειοδότηση σε όργανα του ΥΠΕΝ

«Η θέα είναι πολιτισμικό αγαθό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατρέπεται σε προνόμιο ορισμένων. Οφείλουμε, ακόμη κι όταν τα προνόμια είναι φωλιασμένα σε διοικητικές πράξεις, κανονισμούς και όρους δόμησης, να ανταποκρινόμαστε στη διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρξει ευνομία και αίσθημα δικαίου. Γι αυτό θα εξετασθούν σχολαστικά όλες οι παράμετροι και οι διαδικασίες και είμαστε σε συνεννόηση με τον Γιώργο Σταθάκη, ώστε να λάβουμε συντονισμένα τις σωστές αποφάσεις ως Πολιτεία, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας» » δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

Κάτοικοι της περιοχής που μίλησαν στο protothema.gr διερωτώνται εάν οι ισχύοντες όροι δόμησης είναι σωστοί σε μια περιοχή, η οποία θεωρείται από μονή της «αρχαιολογικό πάρκο», λόγω της γεωγραφικής σπουδαιότητάς της και κάνουν λόγο για «πολεοδομικό έγκλημα», στο όνομα της ανάπτυξης. Μάλιστα, τονίζουν πως θα καταφύγουν ακόμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να σταματήσουν τις οικοδομικές άδειες του κτιρίου στην οδό Φαλήρου, αλλά και στο κτίριο που πρόκειται να ανεγερθεί σύντομα, στην οδό Μισαραλιώτου.

Οι κάτοικοι της περιοχής μαζεύουν ηλεκτρονικά υπογραφές, οι οποίες το πρωί της Πέμπτης είχαν ξεπεράσει τις 9.000, σε ψήφισμα προκειμένου να το κοινοποιήσουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο της Αθήνας με μήνυμα «ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ S.O.S.! ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ!!!».