ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Επεισόδια σε δομές στη Θεσσαλονίκη – Παράταση για υπόδειξη χώρων από τα νησιά

Συγκρούσεις μεταναστών με προσαγωγές και ένας Ιρανός τραυματίας στο νοσοκομείο σε δύο διαφορετικά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη – Συνάντηση για το θέμα της πολύμηνης κράτησης ζητεί το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Πειραιά – Τι είπε ο Μηταράκης για τις επιτάξεις

Λύση και για τις δύο -βασικές- πτυχές του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού ζητήματος καλείται να δώσει η κυβέρνηση, πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων. Την ίδια στιγμή που η κάνουλα των ροών από τα παράλια της Μικράς Ασίας προς τα ελληνικά νησιά δεν έχει κλείσει, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες λόγω χειμώνα, ένας ικανός αριθμός μεταναστών καταφέρνει, μέσα στο γενικότερο χάος που επικρατεί, να μετακινηθεί σε άλλα σημεία, εντείνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί σε πολλές περιοχές των μεγαλουπόλεων, καθώς και σε περιοχές της επαρχίας.

Το μεταναστευτικό έχει δύο βασικές πτυχές. Τους μετανάστες που βρισκονται ήδη στην Ελλάδα και έχουν στήσει ολόκληρα δίκτυα παραεμπορίου και που σε πολλές περιπτώσεις συγκρούονται μεταξύ τους προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της πόλης και δεύτερον, τους πρόσφυγες, οι οποίοι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικράτησε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Αντίπαλες ομάδες μεταναστών συγκρούστηκαν και πάλι μεταξύ τους, προκαλώντας την επέμβαση της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε προσαγωγές. Λίγο αργότερα, στη δομή των Διαβατών, δύο Ιρανοί μετανάστες ήρθαν στα χέρια για ασήμαντη αφορμή, με συνέπεια ο ένας να κτυπήσει σοναρά στο πόδι και να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Το διττό αυτό πρόβλημα ενισχύεται σε καθημερινή βάση, καθώς συνεχίζονται οι ροές από την Τουρκία. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει μία σειρά από μέτρα, τα οποία, ωστόσο, θεωρούνται μη ικανοποιητικά από τους κατοίκους των ακριτικών νησιών, οι οποίοι αντιδρούν και ζητούν τον καθαρισμό των hot spots από τους υπεράριθμους, τη μεταφορά των υπολοίπων, ενώ αρνούνται την κατρασκευή νέων δομών κλειστού τύπου.

Το πάγωμα των διαδικασιών για την επίταξη των εκτάσεων στα πέντε νησιά του Αιγαίου, όπου θα γίνουν νέες κλειστές δομές για πρόσφυγες και μετανάστες ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Όπως είπε, αυτό θα γίνει για να διευκολυνθεί η διαδικασία επανέναρξης του διαλόγου με την τοπική αυτοδιοίκηση στα πέντε νησιά και να ενημερωθούν οι κάτοικοι. Η διαδικασία της επίταξης «παγώνει» μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο υπουργός είπε (στην ΕΡΤ) ότι η επίταξη δεν είναι τίποτε άλλο από μια αναγκαστική ενοικίαση των συγκεκριμένων χώρων για τρία χρόνια. Όπως είπε, οι διαδικασίες για να γίνουν συμβάσεις με κάθε έναν από τους ιδιοκτήτες των υπό επίταξη εκτάσεων θα έπαιρναν χρόνο, ενώ τώρα θα εισπράττουν τα ενοίκια μέσω της διαδικασίας της αναγκαστικής ενοκίασης.

Τόνισε επίσης ότι δεσμεύεται ότι θα κλείσουν οι σημερινές δομές και δε θα λειτουργούν δύο δομές σε κάθε νησί.

Δήλωσε ότι ένα από τα θέματα που θέτει στους ευρωπαίους ομολόγους του είναι να συμβάλλει η ΕΕ ώστε να ανοίξουν διάδρομοι επιστροφής με χώρες όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Ο Νότης Μηταράκης συναντάται την Πέμπτη με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ προκειμένου να συζητηθεί και η γερμανική πρόταση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική παροχής ασύλου.

O κ. Μηταράκης πρότεινε στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη να συναντηθούν την Παρασκευή ή το Σάββατο όταν επιστρέψει από το Βερολίνο και ο κ. Μουτζούρης από τις Βρυξέλλες ώστε να μην καθυστερήσει η διαδικασία του διαλόγου.

Τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και επιστροφών, ανέφερε εξάλλου ο υπουργός Μετανάστευσης σε ενημέρωση που έκανε την Κυριακή σε στελέχη της ΝΔ την Κυριακή, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, εξετάζεται η πρόσληψη για το 2020, 500 δικηγόρων σε τοπικό επίπεδο με συμβάσεις έργου για την επιτάχυνση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

 Συγκρούσεις μεταναστών στη Θεσσαλονίκη – Προσαγωγές από την αστυνομία

Νέο επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας επί της οδού Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη, έξω από ξενοδοχείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λίγο μετά τις 18.00 επικράτησε ένταση μεταξύ ομάδων αλλοδαπών. Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία και, χάρη στην άμεση επέμβασή της, το επεισόδιο δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται για την ώρα αναφέρουν ότι τα άτομα έφεραν επάνω τους αιχμηρά αντικείμενα.

 

Η αστυνομία πραγματοποίησε τουλάχιστον τέσσερις προσαγωγές, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι και αυτήν την ώρα για τον εντοπισμό και των υπολοίπων ατόμων που συμμετείχαν στο επεισόδιο.

Συνάντηση για το θέμα της πολύμηνης κράτησης ζητεί το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Πειραιά

Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Πειραιά προτίθεται να ζητήσει με επιστολή του συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου  Μετανάστευσης, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν  στην πολύμηνη κράτηση μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στα αστυνομικά τμήματα.

Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) αποτελούμενη από τον πρόεδρο Δημήτρη Καρύδη, την αντιπρόεδρο Πασχαλίνα Καλιαγά, τη γενική γραμματέα Βάνα Μελά, το μέλος Γρηγόρη Μόφορη και τα συνδεδεμένα μέλη Τζούλια Γκούφα από το κοινωνικό φαρμακείο και Φώτη Μπουκαγιέ Μονίρ, ιατρό και πρόεδρο της κοινότητας της Συρίας, πραγματοποίησε επίσκεψη την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στα δύο αστυνομικά τμήματα του Δήμου Πειραιά.

IMG_1223

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να καταγραφούν τα προβλήματα και οι ανθρώπινες ανάγκες των μεταναστών που κρατούνται εκεί λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων και πως το ΣΕΜΠ μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών επεσήμανε πως τα στελέχη των αστυνομικών τμημάτων κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η παραμονή των κρατουμένων να είναι σε συνθήκες ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, λέγοντας πως δεν αρκεί η αλληλέγγυα στάση του προσωπικού της αστυνομίας.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως οι χώροι κράτησης, ιδιαίτερα στο Αστυνομικό Τμήμα του Δημοτικού Θεάτρου έχουν διαχρονικά πολλές ελλείψεις και προβλήματα (στην αποχέτευση, στον φωτισμό, στον εξαερισμό) που διογκώνονται ακόμη περισσότερο, με τον υπερδιπλάσιο αριθμό κρατουμένων από τον κανονικό.

Στη συνέχεια τόνισε: «Το ΣΕΜΠ θα ζητήσει άμεσα με επιστολή του συνάντηση με τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου  Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν  την πολύμηνη κράτηση μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στα αστυνομικά τμήματα, όπως και την μεγάλη καθυστέρηση των μεταγωγών, καθώς οι συγκεκριμένοι χώροι προορίζονται για βραχεία και όχι για πολύμηνη κράτηση. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των κρατουμένων να είναι υπερδιπλάσιος των δυνατοτήτων κάθε αστυνομικού τμήματος, πράγμα που έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο προσωπικό της αστυνομίας όσο και στους κρατούμενους».

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) σε συνεργασία με την ΚΟ.Δ.Ε.Π., τον Πρόεδρο Γιάννη Βοϊδονικόλα και εθελοντικών μεταναστευτικών οργανώσεων, θα καλύψουν άμεσα τις ανάγκες που υπάρχουν σε είδη προσωπικής υγιεινής, καθαριότητας, φαρμάκων, στρωμάτων, κουβερτών και ρουχισμού. Ήδη από σήμερα Δευτέρα αποστέλλονται  στα αστυνομικά τμήματα στρώματα και κουβέρτες.

Νέο επεισόδιο με έναν Ιρανό τραυματία στη δομή Διαβατών

Επεισόδιο μεταξύ δύο αλλοδαπών Ιρανικής καταγωγής που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου των Διαβατών Θεσσαλονίκης, σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Γύρω στις 11, τα δύο άτομα συνεπλάκησαν για ασήμαντη αφορμή.

Κατά τη συμπλοκή, ο ένας χτύπησε τον ομοεθνή του με αντικείμενο και του προκάλεσε τραύμα στο πόδι.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε τον τραυματία, ηλικίας 28 ετών και τον μετέφερε στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”.

Στο ΚΥΤ έσπευσαν και δυνάμεις της αστυνομίας οι οποίες πραγματοποίησαν έρευνες εντός του χώρου για τον εντοπισμό του δράστη, χωρίς αποτέλεσμα.

thes_iran2