ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος – «Η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου κλιμακώνεται»

Τι αναφέρουν δημοσιεύματα της «Der Spiegel» και της «Die Welt»

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά ενώ ο χρόνος πιέζει, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος αναφερόμενος στην κλιμάκωση της κατάστασης στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Αιγαίο.

Γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»

«Eξέγερση στη Λέσβο» είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» σε άρθρο του που περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σε προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά.

«Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου κλιμακώνεται. Οι πρόσφυγες στη Λέσβο έχουν ξεσηκωθεί τις τελευταίες δύο ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής ασύλου της ελληνικής κυβέρνησης».

«Οι νέες σκληρές πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης προκαλούν δυσαρέσκεια», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό. Τα χθεσινά βίντεο τον τοπικών ΜΜΕ απεικονίζουν πρόσφυγες να κραδαίνουν πλακάτ με το σύνθημα «Σταματήστε τις απελάσεις».

Λίγες ώρες αργότερα, υπάρχει παρέμβαση της αστυνομίας, όχι όμως με τόσο βίαιο τρόπο όσο την Δευτέρα», γράφει το δημοσίευμα. «Χθες μερικοί διαδηλωτές διέσχισαν το χωριό Μόρια το βράδυ για να επιστρέψουν αργότερα στις σκηνές τους».

Επί αρκετές εβδομάδες, οι νησιώτες διαμαρτύρονται για τους πρόσφυγες. Αλλά και η κυβέρνηση βρίσκεται επίσης υπό τεράστια πίεση στο εσωτερικό της. Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν εγκρίνει την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης καθώς οι συντηρητικοί είχαν υποσχεθεί «επιστροφή στην έννομη τάξη» στην διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας», υποστηρίζει το δημοσίευμα.

«Περισσότεροι από 100 αιτούντες άσυλο καταφθάνουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου. Την άνοιξη αναμένονται περισσότεροι. Δεν υπάρχει ωστόσο επιπλέον χώρος ούτε στους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών αλλά και ούτε στους καταυλισμούς της ηπειρωτικής χώρας».

Γερμανική εφημερίδα «Die Welt»

«Ο χρόνος πιέζει, γιατί οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου.

Όπως αναφέρει η γερμανική υπηρεσία Deutsche Welle, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), από τις αρχές της χρονιάς φθάνουν στα ελληνικά νησιά κάθε μέρα περισσότεροι από 100 μετανάστες και πρόσφυγες, κατά μέσο όρο.

«Πάνω από 41 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σήμερα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, ενώ οι καταυλισμοί στα νησιά αυτά έχουν χωρητικότητα για συνολικά περίπου 6.200 ανθρώπους. Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επικρίνει επανειλημμένως την κατάσταση στα νησιά ως απάνθρωπη», σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.