ΚΡΗΤΗ

Μετράει … πληγές η Κρήτη – Στα δυτικά οι μεγαλύτερες συνέπειες των καιρικών φαινομένων

 

Μόνο ο νομός Λασιθίου κατάφερε να βγει αλώβητος από το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που «χτύπησε» τις τελευταίες ημέρες το νησί. Σ’ όλη την υπόλοιπη Κρήτη δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα, με κυριότερο φυσικά τον χαμό τεσσάρων ανθρώπων στα νότια του νομού Ηρακλείου.

Κατεστραμμένο οδικό δίκτυο και αποκλεισμένα χωριά

Αίτημα για κήρυξη του δήμου Αμαρίου Ρεθύμνου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αποστείλει η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, στην περιοχή καταγράφονται μεγάλα προβλήματα και ζημιές τόσο στο δημοτικό δίκτυο όσο και στην αγροτική οδοποιία. “Παλιά εγκαταλελειμμένα κτίρια έχουν καταρρεύσει στο χωριό Παντάνασσα, ενώ έχουμε ανοίξει ένα δρόμο προς το χωριό Βισταγή” – ανέφερε η κ.Λιονή, τονίζοντας ότι ο δήμος Αμαρίου πληροί όλες τις προϋποθέσεις για κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με βάση τα βροχομετρικά στοιχεία ο δήμος Αμαρίου έρχεται 3ος σε όγκο νερού που “έπεσε” μετά από περιοχές των Χανίων.

Στην Π.Ε. Ρεθύμνου κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι: Σταυρός – Μπαλί και στην Παλιά ΕΘνική Οδό, προς Καλονύκτη και Παλαίλημνο, λόγω καταπτώσεων και κατολισθήσεων πρανών. Όπως επισήμανε η κ.Λιονή, τα συνεργεία δουλεύουν ανοίγοντας το δρόμο, ωστόσο οι κατολισθήσεις συνεχίζονται με αποτέλεσμα τα προβλήματα να παραμένουν.

Χανιά: 100 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών!

Περισσότερα από 500 χλμ. οδικού δικτύου στα Χανιά είναι κατεστραμμένα από το κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών και για την αποκατάσταση όλων των προβλημάτων θα χρειαστούν περίπου 100 εκ ευρώ. Αυτό τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι είναι αρνητική η απάντηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στο αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός.

«Ο Σταύρος Αρναουτάκης επιχειρεί να την αλλάξει» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει στο να γίνουν πιο γρήγορα οι δημοπρατήσεις έργων.

Τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται στον Δήμο Πλατανιά και στο νοτιοδυτικό τμήμα του Δήμου Κισσάμου. Από σήμερα, όπως είπε, ξεκινά η καταγραφή των προβλημάτων και η προσπάθεια για διάνοιξη των δρόμων που παραμένουν κλειστοί. Αναγνώρισε την ταλαιπωρία των κατοίκων λόγω των κλειστών δρόμων και εξέφρασε την ευχή ότι έως την Παρασκευή όλοι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί εκτός όσων κριθούν επικίνδυνοι.

“Τα φαινόμενα δεν ήταν σφοδρά κι έτσι ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε”

Ικανοποίηση από την ανταπόκριση του μηχανισμού εκφράζει ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του δήμου Ηρακλείου, Μαρίνος Παττακός. Όπως είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 χθες έμφαση δόθηκε στην αποκατάσταση προβλημάτων σε κεντρικούς δρόμους, ενώ σήμερα τα συνεργεία της τεχνικής υπηρεσίας αποκαθιστούν προβλήματα κυρίως από κατολισθήσεις σε δρόμους με μικρότερη κίνηση, σε Βούτες, Βασιλειές, Άγιο Σύλλα αλλά και στο κέντρο του Ηρακλείου, στην οδό Μιχ. Καλογήρου, όπου το Σάββατο κατέρρευσε εγκαταλελειμμένο κτίριο.

“Τα φαινόμενα δεν ήταν σφοδρά κι έτσι ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε” – είπε ο κ.Παττακός, επισημαίνοντας ότι εργάζονταν 7 μηχανήματα του δήμου, οι επόπτες καθαριότητας και η διεύθυνση τεχνικών έργων.

Στο Ηράκλειο επικίνδυνο σημείο θεωρήθηκε η ιρλανδικού τύπου διάβαση στην οδό Δερβενακίων στον μέσα Κατσαμπά, σ’ έναν δρόμο συχνής κυκλοφορίας όπου παρατηρήθηκε αύξηση της στάθμης του νερού από τον παρακείμενο ποταμό και κρίθηκε αναγκαίο να γίνει αποκλεισμός της κυκλοφορίας.

Οι Υπηρεσίες του Δήμου πάντως είχαν σημάνει τα επικίνδυνα σημεία, τα οποία ωστόσο δεν γίνονται πάντα αντιληπτά από τους πολίτες. Γι’ αυτό και ο κ. Παττακός επισήμανε ότι «δεν επαναπαυόμαστε», τονίζοντας ότι ίσως χρειαστεί κι επιπρόσθετη σήμανση για την αποτροπή δυσάρεστων γεγονότων σε περιπτώσεις σφοδρών βροχοπτώσεων.

Στον ίδιο νομό, στο δρόμο Ηρακλείου – Μεσαράς, λίγο μετά την Αυγενική, η κυκλοφορία διεξαγόταν σημειωτόν και με μεγάλη προσοχή, καθώς μέρος του δρόμου έχει καλυφθεί από χώμα.

Κλειστή παρέμεινε και η γέφυρα στο Καστρί Βιάννου.

Πτώσεις δέντρων!

Τα απόνερα της σφοδρής κακοκαιρίας έφεραν και πτώσεις δέντρων στον νομό Ηρακλείου. Η μία σημειώθηκε εντός της πόλης και συγκεκριμένα στην συνοικία του Μασταμπά, με τις ζημιές να είναι μόνο υλικές. Η άλλη περίπτωση ήταν στο δρόμο Σκαλανίου – Μυρτιάς, όπου ξαφνικά μια ελιά βρέθηκε…στη μέση του οδοστρώματος. Όπως αναφέρεται “έπεσε απο ύψος περίπου 80 μέτρων”.

Κατολισθήσεις

Στην ενδοχώρα του Ηρακλείου παρατηρήθηκαν αρκετές μικροκατολισθήσεις, ενώ είχαμε και την κατάρρευση ενός τοίχου στο κοιμητήριο των Αϊτανίων.

cretalive.gr