ΕΛΛΑΔΑ

Με κατάνυξη η ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου σε όλη τη χώρα – Δείτε φωτογραφίες

Μονή Καισαριανής, Κέρκυρα, Ναύπλιο και σε κάθε ενορία της χώρας, οι πιστοί μετέχουν στο πένθος για τον ενταφιασμό του Ιησού

Η πιο ιερή ημέρα της Ορθοδοξίας, όπως πολλοί πιστεύουν πως είναι η Μεγάλη Παρασκεύη, κορυφώνεται με την ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου σε κάθε ενορία όλης της Ελλάδας.

Οι πιστοί παρακολούθησαν με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια την κορύφωση του θείου δράματος με τον ενταφιασμό του Ιησού και άκουσαν τα θαυμαστά τροπάρια που ψάλλονται αυτή την ημέρα.

Στην Μητρόπολη Αθηνών χοροστατεί ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

epitafios_athina3
epitafios_athina2
epitafios_athina

Μεγάλος αριθμός κατοίκων και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης ακολούθησε και φέτος την περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Μηνά στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, που παραδοσιακά ξεκινά λίγο μετά τις 5 το απόγευμα. Η έξοδος και λιτάνευση του Επιταφίου του Αγίου Μηνά γίνεται το απόγευμα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να την ακολουθήσουν και οι έμποροι και καταστηματάρχες της περιοχής από τα καταστήματά τους, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 19.00.

Για την περιφορά του Επιταφίου ακολουθείται διαδρομή μέσω των οδών Βενιζέλου, Βασιλέως Ηρακλείου, Τσιμική και Ίωνος Δραγούμη σε τμήματα των οποίων έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Την περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Μηνά ακολουθησαν μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

thessaloniki-agios-dyo
thessaloniki-agios-minas
thessaloniki-agios-tria

Μονή Καισαριανής: Ο πιο κατανυκτικός επιτάφιος της Αττικής γίνεται νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής στην Μονή Καισαριανής

kaisariani_epitafios
kaisariani_epitafios2

Κέρκυρα: Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του Πάσχα στην Ελλάδα, με πολύ ιδιαίτερους, παραδοσιακούς εορτασμούς και την κλασική συνάντηση όλων των επιταφίων της πόλης στην μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, την Σπιανάδα. Οι φιλαρμονικές του νησιού δίνουν τον ξεχωριστό πένθιμο τόνο στο νησί, ενώ τα φαναράκια στην Λιστόν είναι βαμμένα μοβ, στο χρώμα του πένθους.

kerkyra_epitafios
kerkyra_epitafios2

Άργος

epitafios_argos
epitafios_argos2

Ναύπλιο

nauplio_epitafios
nauplio_epitafios2

Μονή ΠεντέληςΗ Αποκαθήλωση τελέστηκε με θρησκευτική ευλάβεια στην Μονή Πεντέλης, νωρίς το πρωί

apokathilwsi_penteli
apokathilwsi_penteli2

Δείτε επίσης