ΚΡΗΤΗ

Με…καταιγιστικούς ρυθμούς “πέφτει” το νερό στο φράγμα

Mέχρι και τις 35.000  κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα έφτασαν να  καταλήγουν στο Φράγμα Αποσελέμη από τον αγωγό που μεταφέρει νερό από το Οροπέδιο Λασιθίου, ο οποίος ξεκίνησε τη δοκιμαστική λειτουργία του, με στόχο να φτάσουν τα 50 χιλιάδες κυβικά μέτρα την ώρα, κάτι που σημαίνει πως κάθε μέρα μπορεί να διοχετεύεται στο φράγμα περίπου 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερό.

Ο στόχος που είχε θέσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του αγωγού έστω και χωρίς τη μηχανική του λειτουργία σε πλήρη ετοιμότητα κατέστη εφικτός και έτσι θα καταλήξουν στο φράγμα τεράστιες ποσότητες νερού που έχουν συσσωρευτεί στο οροπέδιο από τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Ο πρόεδρος του ΟΑΚ κ. Κουνενάκης  μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι ανέφερε πως αν και ο συνολικός σχεδιασμός του αγωγού δεν ήταν σωστός, το έργο που πλέον ολοκληρώθηκε είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό, σώζει το φράγμα Αποσελέμη που είχε σχεδόν στερέψει.

Χθες έγινε η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του αγωγού με εντυπωσιακά αποτελέσματα αφού όπως είπε η ποσότητα του νερού που έφτανε στον Αποσελέμη έφτασε μέχρι και τις 35.000 κυβικά την ώρα κάτι που σημαίνει πως θεωρητικά θα μπορούσε να μπαίνει 1 εκάτ. κυβικά ανά μέρα, αν και όπως λέει αυτή τη στιγμή τέτοιες ποσότητες δεν υπάρχουν.

Ανάλογα με την ένταση των βροχοπτώσεων από εδώ και πέρα, το φράγμα του Αποσελέμη χωρητικότητας 27 εκάτ κυβικών θα μπορούσε να έχει γεμίσει μέχρι το καλοκαίρι.

 

cretalive.gr