ΕΛΛΑΔΑ

“Με πίεζαν να ενοχοποιήσω Σαμαρά, Άδωνη και Στουρνάρα”

Σοβαρές πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει το θέμα της υπόθεσης Novartis, αλλά και της σύλληψης του “προστατευόμενου μάρτυρα” και πρώην διοικητή του ΠΑΓΝΗ Νίκου Μανιαδάκη.

Μετά από το πρωτοφανές για τα παγκόσμια δεδομένα γεγονός, ένας προστατευόμενος μάρτυρας να γίνεται κατηγορούμενος, ο Νίκος Μανιαδάκης δηλώνει ευθέως πως η δίωξή του είναι εσκεμμένη και πολιτική, κατηγορώντας άμεσα τη Δικαιοσύνη για το ότι πιεζόταν να κατηγορήσει συγκεκριμένα πρόσωπα.

Όπως τονίζει στη συνέντευξή του ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας που κατηγορείται για παθητική δωροδοκία, λίγες ημέρες πριν από τη δίωξή του και συγκεκριμένα στις 27 και 28 Δεκεμβρίου, εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση τον είχαν πιέσει να ενοχοποιήσει τρία πρόσωπα και ειδικότερα τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνη Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου, ο Νίκος Μανιαδάκης υπαγόταν στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων με το όνομα Γιάννης Αναστασίου. Την 31η Ιανουαρίου ωστόσο κι ενώ ο πρώην πλέον προστατευόμενος μάρτυρας ετοιμαζόταν να φύγει για διακοπές στη Μαδρίτη για τις γιορτές, αποκαλύφθηκε το όνομά του στο πανελλήνιο, αφού πρώτα είχε προηγηθεί μια εξάωρη κράτηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας. Εκεί ο Νίκος Μανιαδάκης ενημερώθηκε ότι του ασκείται δίωξη και του αφαιρείται το διαβατήριό του, παρά το γεγονός πως σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δικηγόρου του, η Εισαγγελία ήταν ενήμερη για το επικείμενο ταξίδι.

Από βασικός μάρτυρας, κατηγορούμενος ο πρώην διοικητής του ΠΑΓΝΗ

Όπως υποστηρίζει ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας, οι πιέσεις που του ασκήθηκαν βασίζονται κατά κύριο λόγο σε διαρροές και αναφορές των εισαγγελέων ότι οι άλλοι δύο μάρτυρες της υπόθεσης τον κατηγορούν, οπότε και θα πρέπει να ασκηθούν διώξεις. Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Μανιαδάκης αφήνει σοβαρές αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το όλο θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος με το κουίζ που κοινοποίησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στην ουσία αποκάλυψε την ταυτότητα του μάρτυρα. Ο ίδιος διερωτάται, όπως άλλωστε έκανε από την πρώτη στιγμή και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, πώς είναι δυνατόν ένα στέλεχος της κυβέρνησης να μπορεί να γνωρίζει εκ των έσω στοιχεία από τη δικογραφία, όταν στην ουσία δεν έχει καμία αρμοδιότητα.

«Είναι άξιον απορίας: Πώς το γνωρίζει μη αρμόδιο όργανο;» σημειώνει ο κ. Μανιαδάκης αναφερόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Η εμπλοκή του FBI

Ο πρώην διοικητής υποστηρίζει επίσης πως προκύπτουν κατηγορίες για τον ίδιο και ασκούνται πιέσεις, προτού ασκηθούν διώξεις. Ο πρώην διοικητής τονίζει πως έχει δώσει και στο FBI τα ίδια ακριβώς στοιχεία που έχει δώσει και στις ελληνικές Αρχές, τα οποία και δείχνουν την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, τις περιπτώσεις που υπήρξαν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, τα συγκεκριμένα φάρμακα στα οποία σημειώθηκαν αυξήσεις και τη ζημία για το Δημόσιο».

Όπως υποστηρίζει, οι πράκτορες του FBI είχαν λανθασμένες πληροφορίες, ενώ αναφέρει πως ο λόγος για τον οποίο ενεπλάκη στην υπόθεση, είναι γιατί αρνήθηκε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας του FBI.