ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Με προσφυγή στο Εφετείο μπλοκάρουν τις κατεδαφίσεις

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Κυριολεκτικά στο “παρά πέντε”, επιχειρείται η αναβολή της δρομολογούμενης εκτέλεσης της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να ενεργοποιήσει τα πρωτόκολλα κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών καταστημάτων εστίασης που καταλαμβάνουν παράνομα κοινόχρηστους χώρους της πόλης.

Συνολικά 19 καταστηματάρχες του κέντρου που βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτόκολλα κατεδάφισης κατέθεσαν διοικητική προσφυγή στο Εφετείο, με την οποία εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για την όλη διαδικασία με παράλληλο αίτημα αναστολής της. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα νέο γαϊτανάκι καθυστερήσεων, τις οποίες με κάθε τρόπο προσπαθούν να κερδίσουν οι επιχειρηματίες στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τις παράνομες κατασκευές που έχουν στήσει στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, τους οποίους έχουν μετατρέψει σε ιδιωτικές αυλές των μαγαζιών τους.

Όπως έχει γράψει η «Π», η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε στείλει τελεσίγραφο για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών των καταστημάτων εστίασης, οι ιδιοκτήτες των οποίων είχαν προθεσμία μέχρι τις 13 του μήνα να τις απομακρύνουν. Πρόκειται για καφέ μπαρ τα οποία έχουν κάνει κυριολεκτικά κατάληψη σε κοινόχρηστους χώρους του Ηρακλείου και  τους έχουν μετατρέψει σαν προέκταση του στεγασμένου χώρου των καταστημάτων τους τοποθετώντας αυθαίρετες κατασκευές σκιαδίων.

Οι αυθαιρεσίες αυτές καταγράφηκαν από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου, που έχει δεσμευτεί πολιτικά να εφαρμόσει τον νόμο, ώστε να απελευθερωθούν οι παράνομα καταλαμβανόμενοι χώροι από τα καταστήματα και να αποδοθούν στους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες συγκρότησαν φακέλους για κάθε περίπτωση ξεχωριστά και προχώρησαν στην έκδοση πρωτοκόλλων κατεδάφισης, τα οποία προωθήθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Με τη σειρά τους οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης έστειλαν το τελευταίο ειδοποιητήριο στους καταστηματάρχες, ξεκαθαρίζοντας ότι εάν δεν αναλάβουν την ευθύνη να απομακρύνουν μόνοι τους τις παράνομες κατασκευές τότε με ευθύνη της υπηρεσίας θα προχωρήσει η διαδικασία της κατεδάφισης και μάλιστα το κόστος της όλης επιχείρησης θα χρεωθεί στους επιχειρηματίες.  Μόλις παρέλαβαν τα ειδοποιητήρια οι καταστηματάρχες, προσέφυγαν στο Εφετείο, σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τη δρομολογούμενη κατεδάφιση των αυθαιρεσιών τους.

Να φύγουν  οι  παράνομες κατασκευές

Στην προσφυγή των καταστηματαρχών θα απαντήσει τόσο η Νομική Υπηρεσία όσο και η Πολεοδομία της Λότζια που ήδη συντάσσουν τα σχετικά διοικητικά έγγραφα. Η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου σε όλους τους τόνους έχει εκφράσει την  πολιτική βούληση της,  οι κοινόχρηστοι χώροι της πόλης  να απελευθερωθούν και να αποδοθούν στους πολίτες.

Η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στ. Αρχοντάκη - Καλογεράκη
Η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη

«Το αίτημα των καταστηματαρχών να ζητήσουν και νέα αναβολή δεν έχει πόδια να σταθεί» τονίζει η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στέλλα Αρχοντάκη, η οποία υπογραμμίζει ότι ο Δήμος Ηρακλείου στηρίζει αμετακίνητα την απόφασή του για την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών και την απελευθέρωση των κοινόχρηστων χώρων προς όφελος της πόλης.

Η δημοτική Αρχή επιθυμεί να τραβήξει μια καθαρή διαχωριστική γραμμή σε σχέση με τη διαχείριση που γινόταν στο παρελθόν, οπότε θεμελιώθηκαν συνθήκες ασυλίας στην παράνομη κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν στελέχη της Λότζια, η ανοχή που υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν τέτοια, που κάποιοι επιχειρηματίες κατέλαβαν δρόμους και κοινόχρηστους χώρους με βαριές ξύλινες και αλουμινένιες  σταθερές κατασκευές ή τεράστια στέγαστρα και  μετέτρεψαν σε ιδιοκτησία τους δημόσιο χώρο, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η πρόσβαση των πεζών και να ακυρώνεται στην πράξη η έννοια της ελεύθερης πρόσβασης.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα με εκρηκτικές διαστάσεις σε όλους τους πεζόδρομους και τις πλατείες της πόλης. Οι εκπρόσωποι της Λότζια έχουν ξεκαθαρίσει ότι όλοι οι καταστηματάρχες γνωρίζουν άριστα πως ο νέος κανονισμός λειτουργίας που διέπει τους κοινόχρηστους χώρους δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τέτοιες αυθαιρεσίες.

Γνωρίζουν επίσης ότι από το προηγούμενο καλοκαίρι έληξε η περίοδος χάριτος που είχε δοθεί στους καταστηματάρχες, προκειμένου να εφαρμόσουν τον κανονισμό λειτουργίας που έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε σχέση με τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων.

patris