ΚΡΗΤΗ

Μηταράκης : Μπορεί να αλλάξει το σχέδιο για κλειστές δομές στην Κρήτη

Χαραμάδα ελπίδας σε σχέση με τις μεταναστευτικές δομές κλειστού τύπου στην Κρήτη, έδωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μυταράκης. 

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Υπουργός υποστήριξε πως όλη η Ελλάδα, οπότε κατά συνέπεια και η Κρήτη, πρέπει να βάλει πλάτη στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Υπουργός διευκρίνισε ωστόσο ότι μπορεί ο αρχικός σχεδιασμός να περιελάμβανε μικρές δομές και στην Κρήτη, όμως το όλο σχέδιο βρίσκεται υπό επανεξέταση και μπορεί να διαφοροποιηθεί μέσα στο 2020.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, από τη στιγμή που το σφράγισμα των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων αποδίδει, είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν πολύ λιγότερες δομές κι ενδεχομένως και καμία στην Κρήτη.

Ο Νότης Μυταράκης έκανε σαφές ότι με την απομάκρυνση από τα κέντρα φιλοξενίας όσων έχουν λάβει ήδη άσυλο, θα υπάρξει μια μεγάλη αποσυμφόρηση, ενώ τόνισε πως ήδη οι μεταναστευτικές ροές εμφανίζονται σαφέστατα μειωμένες με τη νέα ασκούμενη πολιτική.

Σε σχέση με τα γεγονότα στον Έβρο, ο Υπουργός τόνισε ότι υπάρχει μια πλήρης κινητοποιήση με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων, στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία και κάθε πλευρά, ότι η Ελλάδα θα αντέξει για όσο διάστημα χρειαστεί.

Αναφορικά με τις επαφές του πρωθυπουργού στο Βερολίνο διευκρίνισε πως στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η διεθνοποίηση του προβλήματος, κάνοντας σαφές ότι ήδη έχουν γίνει τα πρώτα σημαντικά βήματα, προκειμένου να διαφοροποιηθεί η Ευρωπαϊκή Πολιτική ως προς τη φύλαξη των συνόρων.

Αναφορικά με τις συναντήσεις Ερντογάν έκανε σαφές πως η Ευρώπη πρέπει να λάβει θέση και απόφαση για το πόσο σοβαρός συνομιλητής είναι ο Ερντογάν, όταν ήδη έχει συνάψει μια συμφωνία από το 2016, την οποία και αθετεί.

ekriti.gr