ΚΡΗΤΗ

Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας: Εγκαινιάστηκε μια μοναδική έκθεση αρχαίων νομισμάτων της Κρήτης

Επίκεντρο του ενδιαφέροντος συνεχίζει να αποτελεί το Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου της Ελεύθερνας καθώς φιλοξενεί την περιοδική αρχαιολογική έκθεση «Κρητών Πόλεις – Η μαρτυρία των νομισμάτων». Μια έκθεση με αρχαία νομίσματα που μαρτυρούν ένα μεγάλο μέρος από την πλούσια ιστορία του νησιού μας.

 

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και αφού ο καθηγητής αρχαιολογίας κ. Νίκος Σταμπολίδης, αναφέρθηκε διεξοδικά στην σημασία της έκθεσης, η οποία γίνεται δε, στην επέτειο των εγκαινίων του ξεχωριστού αυτού μουσείου, το οποίο ήδη ετοιμάζεται για να παρουσιάσει στο κοινό και νέα εκθέματα.

 

Χαιρετισμό στα εγκαίνια απεύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, η Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέας Ζώρας, η κ. Μαρία Παπαγεωργίου Περιφερειακή Διευθύντρια Καταστημάτων Νήσων Αιγαίου και Κρήτης της Alpha Bank και η κ. Δήμητρα Τζαγκάρηεπιμελήτρια της νομισματικής συλλογής της Alpha Bank.

Παρευρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. και υποψήφιος βουλευτής κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ κ. Πέπη Μπιρλιράκη, εκπρόσωποι εφοριών αρχαιοτήτων, εκπρόσωποι φορέων, σωματείων και πλήθος κόσμου.

 

Για άλλη μια φορά δε, πλούσια φιλοξενία παρέθεσε η Grecotel και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελεύθερνας.

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Την έκθεση διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας και η Νομισματική Συλλογή Alpha Bank. Θα διαρκέσει έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο ενώ θα υπάρξουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων, που θα θελήσουν να την επισκεφθούν.

Η έκθεση, σε οργάνωση – επιμέλεια του Καθηγητή Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη, επιχειρεί, μέσα από την παρουσίαση της νομισματοκοπίας των αρχαίων κρητικών πόλεων και της νομισματικής κυκλοφορίας, να φωτίσει πτυχές της ιστορίας των πόλεων του νησιού, σε μία περίοδο που είναι λιγότερο μελετημένη και αναδεδειγμένη, αυτή των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.

Τα νομίσματα αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες των κοινωνικών εξελίξεων, ενώ η μελέτη της εικονογραφίας τους αναδεικνύει σημαντικά στοιχεία για την ιστορία, που σχετίζονται με τη θρησκεία, την οικονομία, τις λατρευτικές πρακτικές αλλά και τις επαφές, εμπορικές ή άλλες, ακόμη και με τις συμμαχίες που αναπτύχθηκαν τόσο μεταξύ των ίδιων των πόλεων, όσο και με τον υπόλοιπο μεσογειακό και όχι μόνον κόσμο. Μέσα και από τη μελέτη των νομισμάτων προκύπτει ότι κατά τους ιστορικούς χρόνους είχαν διαμορφωθεί στην Κρήτη πόλεις-κράτη που τις χαρακτήρισαν η αυτοχθονία, η αυτάρκεια και η τοπική ταυτότητα. Εκτιμάται ότι, κατά την κλασική και την ελληνιστική περίοδο, στην Κρήτη λειτουργούσαν σαράντα νομισματοκοπεία.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Δεκεμβρίου, διαρθρώνεται σε δύο θεματικές ενότητες.

Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει τα αρχαία νομίσματα των κρητικών πόλεων, οι οποίες ακολουθούν τον σημερινό διαχωρισμό της Κρήτης σε τέσσερις Νομούς. Η περιήγηση αρχίζει από τον Νομό Χανίων, στα δυτικά, συνεχίζει στον νομό Ρεθύμνου και τον νομό Ηρακλείου και ολοκληρώνεται στην ανατολική άκρη του νησιού, στον νομό Λασιθίου.

Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει ενδεικτικά τη νομισματική κυκλοφορία στην Κρήτη. Ξένα νομίσματα έφθαναν στην Κρήτη κυρίως μέσω της μισθοφορικής δραστηριότητας των Κρητών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλων δυνάμεων της ελληνιστικής περιόδου, καθώς και μέσω της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στο νησί.

Οι ξένες εκδόσεις αποθησαυρίζονται και αρκετές από αυτές επικόπτονται, χρησιμοποιούνται δηλαδή ως πέταλο για την έκδοση των τοπικών νομισμάτων. Μέσα από 124 νομίσματα που προέρχονται από τις τέσσερις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Κρήτης (Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων) και από τη Νομισματική Συλλογή Alpha Bank, αναδεικνύονται πτυχές της ιστορίας του νησιού κατά την κλασική και την ελληνιστική περίοδο.