ΚΟΣΜΟΣ

Μπαγκλαντές: Σε θάνατο 16 γιατί έκαψαν ζωντανή 19χρονη που κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση

Η Νουσράτ Τζαχάν Ραφί είχε καταγγείλει παρενόχληση από τον διευθυντή του σχολείου της τον περασμένο Απρίλιο – Της έστησαν ενέδρα, της ζήτησαν να αποσύρει την καταγγελία και, όταν αρνήθηκε, την έκαψαν ζωντανή

Σε θάνατο καταδικάστηκαν 16 άτομα στο Μπαγκλαντές για τον φρικτή δολοφονία της 19χρονης Νουσράτ Τζαχάν Ραφί την οποία έκαψαν ζωντανή επειδή κατήγγειλε πως υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από τον διευθυντή του σχολείου στο οποίο φοιτούσε.

Η δολοφονία της 19χρονης, τον περασμένο Απρίλιο, συγκλόνισε την κοινή γνώμη στη χώρα της νότιας Ασίας και πυροδότησε διαδηλώσεις. Οι 16 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο εκπαιδευτικός και τρεις συμμαθήτριες της Νουσράτ, προσήχθησαν τον Ιούνιο ενώπιον ειδικού δικαστηρίου στην περιφέρεια Φένι (νοτιοανατολικά).

«Η ετυμηγορία αποδεικνύει ότι κανένας φόνος δεν μένει ατιμώρητος στο Μπαγκλαντές. Έχουμε κράτος δικαίου», είπε ο εισαγγελέας Χάφεζ Άχμεντ σε δημοσιογράφους, αφού απαγγέλθηκε η ποινή στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα όπου διεξήχθη η ακροαματική διαδικασία, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Κατά τις αρχές, η νεαρή παρασύρθηκε να πάει στη στέγη του σχολείου όπου φοιτούσε στο Σοναγκάζι, στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές, όπου μεγάλωσε. Οι δράστες απαίτησαν να αποσύρει τη μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση που είχε υποβάλει στην αστυνομία εναντίον του διευθυντή του ιδρύματος. Όταν εκείνη αρνήθηκε να υπακούσει, την περιέλουσαν με βενζίνη και την έκαναν παρανάλωμα του πυρός με τη Νουσράτ να υποκύπτει στα τραύματά της πέντε ημέρες αργότερα, στις 10η Απριλίου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι. Οκτώ εξ αυτών κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι η αστυνομία τους εξανάγκασε να υπογράψουν ομολογίες· κάποιοι είπαν ότι ομολόγησαν επειδή υπέστησαν βασανιστήρια.

Εκπρόσωποι οργανισμών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρακολουθούσαν στενά τη δίκη, με φόντο τη ραγδαία αύξηση των υποθέσεων βιασμών και σεξουαλικής παρενόχλησης στο Μπαγκλαντές. Σύμφωνα με μια οργάνωση υπεράσπισης των γυναικών στο Μπαγκλαντές, τη Mahila Parishad, μόλις το 3% των υποθέσεων βιασμών καταλήγουν σε καταδίκες.