ΕΛΛΑΔΑ

Μπαλάφας: Το προσφυγικό είναι η αποθέωση του απρόβλεπτου

«Μετά τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι η αποθέωση του απρόβλεπτου. Πάνω που είμαστε έτοιμοι, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, να ενισχύσουμε τις διαδικασίες επιστροφής στην Τουρκία, έρχονται αυτές οι δηλώσεις. Φυσικά περιμένουμε και την επίσημη τοποθέτηση της τουρκικής κυβέρνησης, διότι τα ζητήματα αυτά είναι εξαιρετικά σοβαρά και δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε δηλώσεις και δημοσιεύματα» δήλωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, στον τ/σ Kontra”.
Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, αλλά για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (από το 2001), με βάση την οποία ρυθμίζονται τα θέματα της επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών που εισήλθαν στη χώρα μας και όπου, μετά την εξέταση της αίτησής τους για άσυλο, καταδείχθηκε ότι δεν είναι πρόσφυγες και επομένως πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία, διευκρίνισε ο κ. Μπαλάφας, με αφορμή τα όσα είπα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για πάγωμα της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα.
«Είναι προφανές ότι η Τουρκία αυτά τα κάνει για δύο λόγους. Αφενός για να πιέσει τη χώρα μας για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων που διέφυγαν στην Ελλάδα και έχουν πάρει άσυλο. Από την άλλη, να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη, η οποία έχει την υποχρέωση να ολοκληρώσει την χρηματοδότηση της Τουρκίας με 3 δισεκατομμύρια ευρώ με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Και παρόλο που οι επιστροφές προς την Τουρκία δεν ήταν πολλές το τελευταίο χρονικό διάστημα, είχαμε και έχουμε σκοπό να ενισχύσουμε τις επιστροφές αυτές» επισήμανε.