ΚΡΗΤΗ

Μπουλντόζες… για τις αυθαιρεσίες πολυτελών ξενοδοχείων στην Ελούντα

Όλα είναι πλέον έτοιμα για την πρώτη και τη δεύτερη κατεδάφιση σε πολύ μεγάλα ξενοδοχεία της Ελούντας

Μέχρι το ποσό των 135.000 ευρώ, με απευθείας ανάθεση, θα προχωρήσουν ανά την Ελλάδα οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών, με τη δυνατότητα η εργολαβία να επεκταθεί κατά 50% εφόσον επεκταθεί το φυσικό αντικείμενο. Αυτό έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τη σχετική σύσκεψη υπό τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ρένας Κλαμπατσέα, του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠ.ΕΝ., Δημήτρη Δερματά, του προέδρου του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, Γιώργου Πατρίκιου, και των συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων όλης της χώρας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ο προγραμματισμός εκτέλεσης των τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης, καθώς και ο τρόπος χρηματοδότησης της διαδικασίας. Κατά προτεραιότητα, θα προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις σε αυθαίρετα που βρίσκονται σε εθνικούς δρυμούς, παραδοτέα σε δημόσιες αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλούς και ρέματα, με πόρους που θα εγκριθούν από το Πράσινο Ταμείο.

Κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα προχωρήσει στη συγκέντρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Κτηματική Υπηρεσία, πολεοδομίες, δασαρχεία), στην ιεράρχηση και στην κατηγοριοποίηση όλων των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων, προκειμένου να προβεί στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.

«Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα τις κατεδαφίσεις σε καθαρές περιπτώσεις αυθαιρέτων, σε εθνικούς δρυμούς, παραδοτέα σε δάση, καταπάτηση αιγιαλού και ρέματα. Στην Αττική οι κατεδαφίσεις έχουν εντατικοποιηθεί και, πλέον, επιταχύνουμε τις διαδικασίες και για την υπόλοιπη Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Σταθάκης.

Στην Κρήτη όλα είναι έτοιμα

Όπως πάντα, έτσι και ετούτη τη φορά, η συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, μας άνοιξε τα χαρτιά της, ξεκαθαρίζοντας πως όλα είναι πλέον έτοιμα για την πρώτη και τη δεύτερη κατεδάφιση σε πολύ μεγάλα ξενοδοχεία της Ελούντας. Μάλιστα, από τα 10 πρώτα πρωτόκολλα που είναι οριστικά και αμετάκλητα, καθώς οι υποθέσεις τους έχουν φτάσει και έχουν κριθεί μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, τουλάχιστον τα μισά αφορούν σε ξενοδοχειακές μονάδες και στο σύνολό τους σε επίπεδο νομού Λασιθίου.

«Μας γνωστοποιήθηκε η βούληση ότι θα εντατικοποιηθούν οι κατεδαφίσεις για τις κρίσιμες περιοχές. Δηλαδή αιγιαλούς, προστατευόμενες περιοχές, ρέματα και αναδασωτέες εκτάσεις. Αυτές είναι οι πιο κρίσιμες περιοχές για την πολιτική προστασία και για το περιβάλλον». Η Μαρία Κοζυράκη στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει ότι «οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις εκτελούν άμεσα τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν, βάσει της προτεραιότητας της ιεραρχικής κλίμακας που έχουν καταρτίσει. Και στο τελευταίο τρίμηνο του 2018, επειδή δε μας παίρνει ο χρόνος, κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα κάνει μια απευθείας ανάθεση έργου κατεδάφισης 135.000 ευρώ – τόσο επιτρέπει ο νόμος για απευθείας ανάθεση, με τη δυνατότητα συν 50% επιμήκυνσης του ποσού αυτού της σύμβασης – έτσι ώστε να εκτελέσουμε για το τελευταίο τρίμηνο του έτους τα πρώτα στη λίστα των κατεδαφίσεων, και παράλληλα θα γίνει ένας μεγάλος διεθνής διαγωνισμός σε κάθε Αποκεντρωμένη με το ποσό από 400.000 μέχρι 500.000 ευρώ για τις κατεδαφίσεις του 2019…».

Στο ερώτημα μας για τον νομό- “πρωταθλητή” στις αυθαιρεσίες που θα αρχίσουν να κατεδαφίζονται, η συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, είναι συγκεκριμένη: «Η λίστα αυτή τη στιγμή λέει Ελούντα. Και από ’κει και πέρα, έχει κι άλλα από το Λασίθι. Είναι το Σχίσμα Ελούντας, είναι η περιοχή Αλμυρού Αγίου Νικολάου και είναι κάποια στη Μίλατο. Γενικά έχει αρκετά το Λασίθι. Ο νομός Λασιθίου έχει τα πιο πολλά πρωτόκολλα στην Κρήτη»…
Στο ερώτημά μας κυρίως για τι καταπατήσεις πρόκειται, η Μαρία Κοζυράκη απαντά: «Κυρίως έχουμε παράνομες εγκαταστάσεις και καταπατήσεις στον αιγιαλό. Και δεν είναι μόνο παραπήγματα ή πέργκολες, είναι και μεγάλες κατασκευές. Είναι μεγάλα έργα…».

Αναφερόμενη στην πολιτική βούληση που υπάρχει από τη σημερινή κυβέρνηση, η ίδια δήλωσε αναρμόδια να απαντήσει και να δεσμευτεί. Αυτό όμως που σίγουρα μπορεί να πει είναι ότι «δεσμεύτηκαν και προχωράμε όπως ακριβώς κάνουν και στην Αττική. Με αυτό ακριβώς τον τρόπο. Και αυτή τη στιγμή εμείς προχωράμε σε άμεση υλοποίηση ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στην Αττική. Είναι η ίδια δέσμευση σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη κουβέντα που είπε ο υπουργός ήταν ότι άμεσα ξεκινάμε»…

Την ερχόμενη Δευτέρα η Μαρία Κοζυράκη και οι άλλοι ομόλογοί της συναντώνται στο υπουργείο Εσωτερικών με τον υπουργό Αλέξη Χαρίτση.

(φωτογραφία αρχείου)

neakriti.gr