ΚΡΗΤΗ

Μπόνους για τους οφειλέτες της Λότζια

…ΠΟΥ ΘΑ ΣΠΕΥΣΟΥΝ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ

Συνωστισμός επικρατεί στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου καθώς είναι δεκάδες εκείνοι που τρέχουν να προλάβουν την ευνοϊκή  ρύθμιση τακτοποίησης των οφειλών τους που λήγει τέλος του μήνα και δίνει τη δυνατότητα  προνομιακών δόσεων όπως επίσης και της διαγραφής των προσαυξήσεων ή τη μείωση των προστίμων.

Όλοι οι οφειλέτες του Δήμου θα έχουν τη δυνατότητα ως τις 31 του μήνα να σπεύσουν στην Οικονομική Υπηρεσία και να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να πληρώσουν, διαλέγοντας τη ρύθμιση που θεωρούν ότι μπορούν να ακολουθήσουν.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Καναβάκη
Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Καναβάκη

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μαρία Καναβάκη, όσοι πληρώσουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής τους έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν τη διαγραφή όλων των προστίμων και των προσαυξήσεων. Όσοι επιλέξουν να ρυθμίσουν σε 2-24 δόσεις πετυχαίνουν τη διαγραφή των προστίμων ή των προσαυξήσεων σε ποσοστό 80%.

Αντίστοιχα, όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση της αποπληρωμής των 28-48 δόσεων θα μπορούν να κερδίσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις σε ποσοστό 70%. Επίσης, όσοι ρυθμίσουν τις οφειλές τους επιλέγοντας την αποπληρωμή τους σε 49-72 δόσεις, εξασφαλίζουν τη διαγραφή του 60% των προσαυξήσεων και των προστίμων. Τέλος, όσοι επιλέξουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους πληρώνοντας 73-100 δόσεις μπορούν να κερδίσουν τη διαγραφή του 50% των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Η αντιδήμαρχος κ. Καναβάκη απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες που έχουν ανεξόφλητα χρέη είτε από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, είτε από άλλες εκκρεμότητες να σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση μέσα από την οποία μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικές μειώσεις των οφειλών τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας στη συγκεκριμένη ρύθμιση μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 1.712 και από αυτούς δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τη ρύθμιση 105 άτομα. Σε ισχύ αυτή τη στιγμή 1.607 άτομα πληρώνουν τις οφειλές τους που αντιστοιχούν σε ένα ποσό της τάξεως των 3.328.898 ευρώ. Μέχρι σήμερα από τη ρύθμιση αυτή ο Δήμος έχει εισπράξει 757.112 ευρώ, ενώ το ανεξόφλητο υπόλοιπο είναι 2.571.786 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία αντίστοιχων ρυθμίσεων που έγιναν κατά το παρελθόν στον Δήμο Ηρακλείου, μέσα από τα οποία αναδύεται η οικονομική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στην εξόφληση των πληρωμών τους, καθώς τα νοικοκυριά «γονατίζουν» από τη φτώχεια, την ανεργία και τη δραματική περικοπή των εσόδων τους.

Ειδικότερα, με τη ρύθμιση που έγινε το 2013 με βάση τον νόμο 4652 προβλεπόταν η τακτοποίηση των χρεών μέσα από 12 έως 24 δόσεις. Στη ρύθμιση αυτή εντάχθηκαν με αίτησή τους συνολικά 1.773 πολίτες. Από τις αιτήσεις αυτές ακυρώθηκαν 1.242, καθώς δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τη ρύθμιση. Αντίθετα, μόνο 531 πολίτες μπόρεσαν να ακολουθήσουν τη διαδικασία αποπληρωμής των οφειλών τους μέσα από τη ρύθμιση αυτή.

Με τη ρύθμιση που έγινε το 2014 με τον νόμο 4257 κατέθεσαν αίτηση ένταξης μόνο 56 συμπολίτες μας. Από αυτούς η μεγάλη πλειοψηφία δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη ρύθμιση, καθώς 42 αιτήσεις τέθηκαν εκτός και μόνο 14 συμπολίτες μας κατάφεραν να αποπληρώσουν την οφειλή τους.

Με τη ρύθμιση που έγινε το 2015 με τον νόμο 4321 δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε 100 δόσεις. Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών και αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να ρυθμίσει τα χρέη της, αφού 488 αιτήσεις που κατατέθηκαν ακυρώθηκαν, επειδή δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τη ροή αποπληρωμής. Μόνο 217 πολίτες εξόφλησαν.

Η πιο επιτυχημένη και δελεαστική ρύθμιση αποδείχτηκε αυτή που έγινε το 2017 καθώς περιείχε ανακουφιστικούς όρους αποπληρωμής. Βάσει του νόμου 4483, το 2017 κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στη ρύθμιση 1.743 πολίτες. Εδώ σημειώθηκε μια σημαντική ανατροπή όλων των προηγούμενων ρυθμίσεων καθώς αντιστράφηκαν οι όροι σε σχέση με όλες τις προηγούμενες τακτοποιήσεις. Συγκεκριμένα, δεν κατάφεραν να τηρήσουν τη ρύθμιση  340 άτομα, ενώ διεκπεραίωσαν κανονικά τις οφειλές τους 1403 πολίτες.

patris.