ΚΟΣΜΟΣ

Νέα μπλεξίματα για την Johnson & Johnson: Καλείται να απολογηθεί μετά τις καταδίκες για καρκινογενέσεις

Η Johnson & Johnson έλαβε κλήση από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να δώσει εξηγήσεις μετά τις καταγγελίες για μόλυνση προϊόντων της με αμίαντο, μεταξύ των οποίων είναι και η πούδρα για τα μωρά.

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «θα συνεργαστούμε πλήρως με τις αρμόδιες Αρχές δίνοντας πλήρεις διευκρινίσεις και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την εταιρεία».

Στην ετήσια έκθεση της Johnson & Johnson’s που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, η εταιρεία αναφέρει πως έχει λάβει κλήσεις από τις αρμόδιες Αρχές του κράτους για να δώσει εξηγήσεις για τα προϊόντα talc.

Το Reuters αποκάλυψε τον Δεκέμβριο πως η εταιρεία ήξερε για δεκαετίες πως τα προϊόντα της είχαν μικροποσότητες αμίαντου, ο οποίος θεωρείται καρκινογόνος. Από έρευνες που διενεργήθηκαν σε προϊόντα από το 1970 έως και το 2000 προέκυψε πως προϊόντα της εταιρείας σε σκόνη καθώς επίσης και η πούδρα της είχαν αμίαντο. Τα αποτελέσματα των ερευνών δεν είχαν δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, μετά και από τις καταδίκες της εταιρείας.

Άξιο αναφοράς είναι πως μετά τις αποκαλύψεις η Johnson & Johnson έχανε καθημερινά 40 εκατομμύρια δολάρια, καθώς μολυσμένα θεωρούνται τα πιο δημοφιλή προϊόντα της.

Από την πλευρά της η εταιρεία υποστήριξε πως «για δεκαετίες γίνονται τεστ από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και από τα εμβληματικά εργαστήρια της Johnson & Johnson’s, οι οποίες έχουν αποδείξει πως η πούδρα μωρών δεν έχει αμίαντο και δεν ευθύνεται για καρκινογενέσεις».

Πλέον η Johnson & Johnson βρίσκεται αντιμέτωπη με 13.000 αγωγές από ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν τις πούδρες της.

Πρόστιμο 4,7 δισ. δολάρια σε 22 γυναίκες για καρκινογενέσεις

Τον Ιούλιο του 2018, σε μία δίκη που διήρκησε έξι εβδομάδες, η Johnson & Johnson καταδικάστηκε να πληρώσει 4,7 δισ. δολάρια σε 22 γυναίκες που στράφηκαν κατά της εταιρείας.

Δεκαέξι γυναίκες και έξι οικογένειες γυναικών που πέθαναν από καρκίνο των ωοθηκών, υποστήριξαν ότι προσβλήθηκαν από καρκίνο αφού χρησιμοποίησαν το παιδικό ταλκ της εταιρείας και άλλα προϊόντα με ταλκ για δεκαετίες. Οι δικηγόροι τους υποστήριξαν ότι η εταιρεία γνώριζε πως το ταλκ ήταν μολυσμένο με αμίαντο από τη δεκαετία του 1970 αλλά δεν ενημέρωσαν το κοινό για τους κινδύνους.

Καταδίκη 400.000 ευρώ για καρκινογένεση

Δικαστήριο του Λος Άντζελες επιδίκασε στον αμερικανικό κολοσσό τον Ιούλιο του 2017 το πρόστιμο των 400.000 ευρώ μετά από προσφυγή της 63χρονης Έυα Ετσεβερία, η οποία υποστήριξε ότι προσβλήθηκε από καρκίνο των ωοθηκών, λόγω χρόνιας χρήσης της σκόνης ταλκ.

Η δίκη κράτησε για τέσσερις εβδομάδες, καθώς από το εδώλιο πέρασε πλήθος ειδικών, παθολόγων, ογκολόγων και άλλων ειδικών που κλήθηκαν και από τις δύο πλευρές. Η J & J έχασε προηγουμένως τέσσερις δίκες πριν την καταδίκη της.

Καταδίκη 72 εκατ. δολαρίων

Τον Φεβρουάριο του 2016 η εταιρεία καταδικάστηκε σε πρόστιμο 72 εκατ. δολαρίων για το θάνατο γυναίκας από καρκίνο των ωοθηκών.

Η εταιρεία κρίθηκε υπεύθυνη για δύο προϊόντα της, το ταλκ για μωρά και το αφρόλουτρο «Shower to Shower».

Η Ζακλίν Φοξ, η οποία ζούσε στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, χρησιμοποιούσε για περισσότερα από 35 χρόνια το ταλκ για μωρά της Johnson & Johnson και το αφρόλουτρο «Shower to Shower» για την γυναικεία υγιεινή.

Ωστόσο, πριν από τρία χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών και πέθανε τον περασμένο Οκτώβριο στην ηλικία των 62 ετών. Έπειτα από τρεις ολόκληρες εβδομάδες, οι ένορκοι στο δικαστήριο του Μιζούρι έκριναν το βράδυ της Δευτέρας ότι η Johnson & Johnson είναι ένοχη για απάτη, αμέλεια και συνωμοσία.