ΚΡΗΤΗ

Νέα πρόταση για τη μεταφορά της λαϊκής

Με νέα πρόταση επανέρχεται ο Δήμος Ηρακλείου σε ό,τι αφορά τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς  της Νέας Αλικαρνασσού, καθώς φέρνει προς διαβούλευση τη λύση της αξιοποίησης της οδού Αρτεμησίας.

Η σχετική πρόταση επικυρώθηκε ήδη στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που αναμένεται να θέσει σήμερα σε διαβούλευση την απόφαση. Στην ίδια συνεδρίαση επαναπροσδιορίστηκε ότι η λαϊκή αγορά του Μασταμπά θα καταλαμβάνει την Καστρινάκη την Π.Φωτίου και ένα τμήμα της Πατελάρου, ενώ αποφασίστηκε να προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση και για τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς των Καμινίων στην οδό Σμυρλίου.

Στο μεταξύ ανατρεπτικά εξελίσσεται το κρίσιμο ζήτημα της μετακίνησης της λαϊκής αγοράς της Θερίσσου με δεδομένο το γεγονός ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της Παλαιοκάππα μπλόκαρε ο αρχικός σχεδιασμός για τη μεταφορά της στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σήμερα το απόγευμα το Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής να αποφασίσει να προτείνει μια εναλλακτική όδευση που μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Θερίσσου.

Όλα τα παραπάνω ανοικτά μέτωπα θα πρέπει να σημειωθούν ότι είναι αναγκαίο να κλείσουν και μάλιστα άμεσα, καθώς εκτός από τη σημερινή συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο θα συγκληθεί μια ακόμα φορά και μετά θα διακόψει αφού μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών. Για την ακρίβεια όπως εξηγεί ο κ. Παττακός το Δημοτικό Συμβούλιο θα μπορεί να συνεδριάσει μέχρι τις 25 του μήνα διότι μετά αναγκαστικά θα διακόψει λόγω της εκλογικής διαδικασίας που πρέπει να ακολουθήσει

. Σε κάθε περίπτωση αυτό που φαίνεται ότι προβληματίζει έντονα τη δημοτική Αρχή είναι το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, αφού όπως τονίζεται η τύχη τους κρίνεται από την Επιτροπή της Περιφέρειας στην οποία συμμετέχουν δήμαρχοι άλλων Δήμων και εκπρόσωποι φορέων που δεν έχουν άμεση επαφή με το ζήτημα της διαχείρισης της συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας.

Η άποψη που  φαίνεται να διατυπώνει η δημοτική Αρχή είναι ότι τις αποφάσεις για το πού  θα εγκατασταθεί η κάθε λαϊκή αγορά θα πρέπει να τις αποφασίζει ο κάθε Δήμος ξεχωριστά που ξέρει τα του οίκου του και μπορεί να τα διαχειριστεί με μεγαλύτερη ευελιξία…

Ειδικά όμως σε αυτή τη φάση αυτό που «καίει» τη δημοτική Αρχή είναι να κλείσει το μέτωπο της Αλικαρνασσού, όπου το ζήτημα της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς έχει ξεσηκώσει οξύτατες κοινωνικές αντιδράσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Θυμίζουμε ότι έντονες είναι οι αντιδράσεις και για τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς στον Μασταμπά, όπου οι  κάτοικοι απειλούν με προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη, τονίζοντας ότι είναι αδύνατο να πάρουν για άλλη μια φορά στις πλάτες τους το βάρος της οχλούσας αυτής δραστηριότητας,  την ίδια ώρα που άλλες περιοχές δεν έχουν δοκιμαστεί στο ελάχιστο σε αυτό το επίπεδο.