ΚΡΗΤΗ

Νέες αναπλάσεις θα φέρει το Open Mall

…ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
Αυτή θα είναι η νέα εικόνα καταστημάτων και πεζοδρόμων

Ενα δυναμικό εγχείρημα που θεμελιώνει όρους μιας δραστικής ενίσχυσης της εμπορικότητας καταστημάτων συνδυαστικά με την ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της εντός των τειχών πόλης δρομολογεί ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου.

Ο παραπάνω χάρτης δείχνει την περιοχή παρέμβασης του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου
Ο παραπάνω χάρτης δείχνει την περιοχή παρέμβασης του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου

Πρόκειται για τη δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall)  που σχεδιάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά στην καρδιά της πόλης σε μια έκταση που οροθετείται δυτικά από την οδό Έβανς, βόρεια από την οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη, ανατολικά από τη Ζωγράφου και νότια από την Αβέρωφ, ενώ την περιοχή συμπληρώνουν οι οδοί Φ. Θεοδοσάκη, Τσικριτζή και Γιαννιτσών.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει στη συγκεκριμένη περιοχή παρέμβασης, παράλληλες δράσεις σε ό,τι αφορά στα καταστήματα αλλά και στο δημόσιο χώρο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα ξεκινήσει μια παρέμβαση που έχει στόχο να αναβαθμιστούν οι όψεις των καταστημάτων που θα πρέπει να αλλάξουν μεταξύ άλλων τις τέντες  και τις επιγραφές τους.

Παράλληλα όμως θα προχωρήσουν με ευθύνη του Δήμου μια σειρά από παρεμβάσεις ανάπλασης που προβλέπουν πλακοστρώσεις κατά μήκος των συγκεκριμένων οδεύσεων.

Άρα πρόκειται για μια συνδυαστική παρέμβαση που θα αναβαθμίσει τον ιστορικό ιστό και παράλληλα θα ενισχύσει την εμπορικότητα των τοπικών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που χρόνια τώρα συζητείται, αλλά για πρώτη φορά ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίησή του.

Στον σχεδιασμό συμμετέχουν 89 εμπορικές επιχειρήσεις και 5 καταστήματα εστίασης, που αντιστοιχούν στο 91% επί του συνόλου των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιοχή παρέμβασης

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Η παρουσίαση του σχεδιασμού για τη δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) και συγκεκριμένα της  πρότασης που  κατατέθηκε στη δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του ΕΠΑνΕΚ  έγινε χθες στη Λότζια, όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι ενέργειες που έχουν γίνει από τον Δήμο, το Επιμελητήριο ως συνδικαιούχο και τον Εμπορικό Σύλλογο στο εγχείρημα αυτό.

Η παρουσίαση του σχεδιασμού για τη δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) και συγκεκριμένα της  πρότασης που  κατατέθηκε στη δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του ΕΠΑνΕΚ  έγινε χθες στη Λότζια,
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνεδρίαση Τύπου

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Γιώργος Φασουλάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης και ο γενικός γραμματέας Βασίλης Ευφραίμογλου,  μίλησαν για το σημαντικό αυτό εγχείρημα τονίζοντας ότι  ο βασικός στόχος του είναι διττός.

Από τη μία πλευρά να βοηθήσει τους επιχειρηματίες και να τονώσει την κίνηση στην αγορά και από την άλλη, μέσω των αναγκαίων παρεμβάσεων, να δώσει μια πρώτη εικόνα για τη μελλοντική πόλη όπως την οραματίζεται και την περιγράφει ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Ηρακλείου με βασικό εργαλείο τη «Μελέτη Ανάπλασης Παλιάς Πόλης».

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός «η ανάπλαση του κέντρου πρόκειται να αλλάξει εντελώς την εικόνα της πόλης και μεταξύ άλλων θα δώσει ώθηση στην τοπική επιχειρηματικότητα. Η δημιουργία ενός Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στην παλιά πόλη του Ηρακλείου αποτελεί  σημαντικό βήμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και είναι ευτύχημα ότι σε αυτή την προσπάθεια έχουμε μαζί μας το Επιμελητήριο Ηρακλείου και την πολύτιμη συνδρομή του Εμπορικού Συλλόγου.

Αλλάζουμε το Ηράκλειο, τονώνουμε την τοπική οικονομία, υλοποιούμε αναπτυξιακές πολιτικές, πάντα με ευρείες συνεργασίες και ολοκληρωμένο σχεδιασμό.  Τονίζω ότι, παρότι ο υποβληθείς φάκελος είναι πλήρης και οι πιθανότητες επιλογής στο σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα μεγάλες, είμαστε έτοιμοι ακόμα κι αν τελικά δεν επιλεγούμε,  να το χρηματοδοτήσουμε με ίδιους πόρους».

Η δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Ηρακλείου, θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Ηρακλείου και το Επιμελητήριο Ηρακλείου, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. 914/2018 απόφαση του Δ.Σ. Ηρακλείου.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις που αναλαμβάνει ο Δήμος Ηρακλείου περιγράφονται στη συνέχεια και ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο ποσό των 2.097.751,36 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Τα έργα που θα απαιτηθούν για την προτεινόμενη αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, αφορούν σε εργασίες εκσυγχρονισμού υποδομών και αισθητικής αναβάθμισης, βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης και κατασκευής συστήματος απορροής όμβριων υδάτων, εργασίες υπογειοποίησης καλωδίων, εγκατάσταση ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων και σταθμών, εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης, εγκατάσταση συστήματος ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο, προμήθεια Διαδραστικού Συστήματος Πληροφόρησης Πολιτών και Επισκεπτών της Πόλης του Ηρακλείου (info kiosk).

Παράλληλα οι παρεμβάσεις που αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται στο ποσό των 268.065,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ είναι ανάθεση υπηρεσιών για την έκδοση των αδειών μικρής κλίμακας, εργασίες αποψίλωσης και απομάκρυνσης επιγραφών και χρωματισμού όψεων, προμήθεια και τοποθέτηση επιγραφών και στοιχείων σήμανσης.

Επίσης προμήθεια και τοποθέτηση νέων τεντών και προσαρμογή υφιστάμενων.

patris.gr