ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές της Άγκυρας, στη «μαύρη» επέτειο των Ιμίων

Η Αγκυρα έστειλε νέα προειδοποιητικά μηνύματα προς την Αθήνα και τη Λευκωσία, μία ημέρα πριν από τη συμπλήρωση 23 χρόνων από την κρίση των Ιμίων.

Επειτα από την πεντάωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, η Αγκυρα διεμήνυσε πως θα συνεχίσει να προστατεύει τα «δικαιώματα και συμφέροντά» της σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Ολα αυτά, λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην Τουρκία, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας που προκύπτουν από τις διεθνείς συμφωνίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

Σε αυτή επισημαίνεται ακόμη ότι είναι «απαράδεκτο» ότι κάποιες χώρες «αποφεύγουν να εκδώσουν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες, αναφορά που επίσης μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα ακόμη μήνυμα προς την Αθήνα.