ΚΟΣΜΟΣ

Νέο «όχι» στον Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη: Απορρίφθηκε η προσφυγή για τις εκλογές

Ενα ακόμη πλήγμα υπέστη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προσπάθειά του να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Η ανώτατη εκλογική επιτροπή απέρριψε την προσφυγή του AKP, αναφορικά με τους ψηφοφόρους που είχαν απολυθεί από το δημόσιο με διατάγματα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Το κόμμα του Ερντογάν ζητούσε ακύρωση και επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη- τις οποίες έχασε πριν από τρεις εβδομάδες- υποστηρίζοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι ψήφισαν, παρότι είχαν χάσει το εκλογικό δικαίωμα, μετά την έκδοση των εν λόγω διαταγμάτων.

Επειτα και από την νέα καταμέτρηση που είχε γίνει, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κέρδισε τον δήμο την Κωνσταντινούπολης με διαφορά 13.000 ψήφων και ο Εκρέμ Ιμάμογλου ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου την περασμένη Τετάρτη, παρά το αίτημα ακύρωσης των εκλογών που είχε κάνει μια ημέρα νωρίτερα το κόμμα Ερντογάν, επικαλούμενο παρατυπίες.

Η ανώτατη εκλογική επιτροπή δεν έχει αποφανθεί ακόμη επί του συγκεκριμένου αιτήματος. Επίσης, θα εξετάσει τις υποθέσεις 41.132 ψηφοφόρων, στους οποίους περιλαμβάνονται άνθρωποι που, σύμφωνα πάντα με το AKP, είναι νεκροί, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ή ψήφισαν δύο φορές, αναφέρει το ΑΠΕ.