ΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγιο στο Eurogroup για τον κορονοϊό μετά από θρίλερ 16 ωρών!

Χρειάστηκαν 16 ώρες συζητήσεων και αλλεπάλληλες διακοπές της τηλεδιάσκεψης για να καταλήξουμε σε ένα ακόμη ναυάγιο.Το Eurogroup θα συνεδριάσει ξανά αύριο Πέμπτη αλλά μάλλον κανείς δεν περιμένει να έχουν αλλάξει στάση Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία.

Θύμισε λίγο από την περιβόητη 17ωρη διαπραγμάτευση αλλά παρά τα χαρακτηριστικά του θρίλερ και τις 16 ώρες συζητήσεων, ουσία… μηδέν. Το Eurogroup απέτυχε, για ακόμη μια φορά, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Η συνεδρίαση που ξεκίνησε χθες (07.04.2020) το μεσημέρι, διακόπηκε, συνεχίστηκε τα μεσάνυχτα, διακόπηκε ξανά και τελικά διακόπηκε οριστικά το πρωί. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο twitter την… αποτυχία.

Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Διέκοψα το Eurogroup και θα συνεχίσουμε αύριο Πέμπτη. Ο στόχος μου παραμένει: ένα ισχυρό ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας ενάντια στον κορονοϊό (ασπίδα σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) και δέσμευση για ένα πλάνο διάσωσης”, έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Mário Centeno

@mariofcenteno

After 16h of discussions we came close to a deal but we are not there yet.
I suspended the & continue tomorrow, thu.
My goal remains: A strong EU safety net against fallout of (to shield workers, firms &countries)& commit/ to a sizeable recovery plan

View image on Twitter
250 people are talking about this

Σύμφωνα με τον Σεντένο, ο στόχος του αυριανού Eurogroup «συνεχίζει να είναι» να δημιουργηθεί «ισχυρό ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας» για να αντιμετωπιστούν «οι συνέπειες» που θα έχει η πανδημία στην απασχόληση, για τις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά των χωρών-μελών, και να καταρτιστεί σχέδιο για την «ανάκαμψη» της Ευρώπης.

Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup κράτησε όλη τη νύχτα. Αλλά οι χώρες του βορρά συνέχισαν να διαφωνούν με αυτές του νότου, που ζητούν να γίνει χρηματοοικονομική προσπάθεια χωρίς προηγούμενο.

Η συνεδρίαση άρχισε χθες Τρίτη στις 17:30 (ώρα Ελλάδας), συνεχίστηκε με παράλληλες επαφές σε μικρότερες ομάδες, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία προς το παρόν. Δεν μπορώ να θεωρήσω δεδομένο ότι θα υπάρξει συμφωνία», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή νωρίτερα σήμερα το πρωί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.