ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Ναός Αγίου Ματθαίου Σιναϊτών στο Ηράκλειο

Ορθόδοξος ναός, ίσως από τηΒ” Βυζαντινή περίοδο. Κατά την τουρκοκρατία παραχωρήθηκε στους Σιναΐτες καλόγερους σε αντάλλαγμα της Μονής της Αγίας Αικατερίνης που μετατράπηκε σε τζαμί.

Ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με τη ζωή της πόλης, καθώς εδώ εκκλησιάζονταν, επί πρώτης Τουρκοκρατίας, όλοι οι Χριστιανοί του Μεγάλου Κάστρου. Στον Άγιο Ματθαίο, μετέφεραν εικόνες και άμβωνα.

Στη Συλλογή που φιλοξενείται στο χώρο του ναού υπάρχει έκθεση εικόνων όπου περιλαμβάνονται σημαντικά δείγματα της Κρητικής Σχολής.

 

Τα σημαντικότερα εκθέματα της Μονής είναι:

– Άγιος Συμεών Θεοδόχος, τέλη 16ου αιώνα,

– Άγιος Φανούριος, 1688. Χειρ Ιωάννου ιερέως του Κολυβά,

– Αγία Παρασκευή, 17ου αιώνα,

– Παναγία η Αμόλυντος, 1780. Χειρ Βίκτωρος,

– Προφήτης Ηλίας και σκηνές του Βίου του. Χειρ Γεωργίου Κυδωνιάτου, 1752,

– Σταύρωση. Γεωργίου Καστροφύλακος, 1752,

– Άγιος Τίτος και σκηνές του βίου των 10 μαρτύρων. Ιωάννης Κορνάρος, 1773,

– Άγιος Χαράλαμπος και μαρτύριο του Αγίου. Ιωάννης Κορνάρος, 1773,

– Επιτάφιος θρήνος, 1753,

– Ιωάννης Πρόδρομος, 17ος αιώνας.

Τα γεγονότα της 25η Αυγούστου 1898,

Οι νεκροί ενταφιάστηκαν στον περίβολο του ναού του Αγ. Ματθαίου. Ακόμα και σήμερα διασώζονται τα οστά των θυμάτων της σφαγής του 1898 σε ειδική κρύπτη εντός της εκκλησίας. Μόνο το λείψανο του Λυσίμαχου Καλοκαιρινού ενταφιάστηκε στον οικογενειακό του τάφο στο νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου  έχουν ταφεί και αρκετοί από τους Άγγλους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στα επεισόδια.

 

Στο video που ακολουθεί από την εκπομπή «Καλό Μεσημέρι» του τοπικού τηλεοπτικού καναλιού «ΚΡΗΤΗ ΤV» μπορείτε να μάθετε  λεπτομέρειες  .