ΚΡΗΤΗ

ΝΕΑ ΣΠΕΙΡΑ ΕΧΕΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Διαρρήκτες με… ειδικότητα

Την ώρα που οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για αισθητή μείωση των κλοπών και των διαρρήξεων οικιών στην πόλη του Ηρακλείου το τελευταίο δίμηνο, μία νέα σπείρα απόλυτα «εξειδικευμένη», δρα ανεξέλεγκτη τον τελευταίο μήνα. Τα μέλη της δεν φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία να είναι εξαρτημένα από ουσίες άτομα που κλέβουν για να εξασφαλίσουν τη δόση τους ή ομάδες Ρομά, αλλά διαρρήκτες με ειδική… εκπαίδευση και εξοπλισμό, οι οποίοι στοχεύουν μόνο πολυτελείς κατοικίες.

Και πώς οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα; Από το γεγονός ότι επιλέγουν να παραβιάζουν μονάχα οικίες που διαθέτουν πόρτες ασφαλείας, οι οποίες φαίνεται ότι δεν  προκαλούν μέχρι στιγμής κανένα εμπόδιο στην παράνομη δράση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  αστυνομικοί είναι βέβαιοι ότι τα μέλη της συγκεκριμένης σπείρας έχουν προμηθευτεί- άγνωστο πώς και από πού – κλειδιά πασπαρτού που έχουν ανοίξει αρκετές θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η δράση τους φαίνεται να ξεκινά πριν από περίπου ένα μήνα. Οι περιπτώσεις που έχουν γίνει γνωστές, οι διαρρήξεις δηλαδή σπιτιών, ανέρχονται στις δέκα, ενώ οι δεξιοτέχνες διαρρήκτες δεν άφησαν κανένα ίχνος παραβίασης στις πόρτες που άνοιξαν και μπήκαν στα σπίτια σαν κύριοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Κηπούπολη, τον Μασταμπά, αλλά και τη Θέρισο. Σε ένα από τα σπίτια που διέρρηξαν και συγκεκριμένα στον Μασταμπά, αφού έκαναν το σπίτι άνω κάτω, έκλεψαν κοσμήματα αξίας τριάντα χιλιάδων ευρώ κι αρκετά χρήματα, ενώ στην ίδια περιοχή, μια ημέρα μετά αφαίρεσαν από σπίτι με πόρτα ασφαλείας κοσμήματα αξίας περίπου 20 χιλιάδων ευρώ.

«Κλοπές οικιών που υπήρχαν αυτού του είδους τα μέτρα ασφαλείας είχαμε και πριν από μια διετία, αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα και μετά σταμάτησαν. Πιστεύαμε ότι ήταν αλλοδαποί, δεν μάθαμε ποτέ όμως εάν ήταν ή όχι, αφού έδρασαν για λίγες εβδομάδες κι εξαφανίστηκαν.

Δεν πιστεύουμε ότι είναι τα ίδια άτομα, αλλά δεν το αποκλείουμε κιόλας» σχολίασε αστυνομική πηγή και πρόσθεσε: «Είναι διαβασμένοι διαρρήκτες. Επιλέγουν σπίτια, πηγαίνουν όπου πιστεύουν ότι θα βρουν χρήματα ή κοσμήματα και δεν ανησυχούν καθόλου εάν υπάρχει πόρτα θωρακισμένη ή όχι, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν τον εξοπλισμό για να την ανοίξουν.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης στις περιπτώσεις που μας απασχολούν δείχνει ότι έχουν κλειδιά για να ανοίγουν τις πόρτες ασφαλείας. Ευτυχώς σε όλες τις μέχρι στιγμής περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών δεν βρίσκονταν στα σπίτια τους».

Του ενός του έπεσε το καπέλο, του άλλου του βγήκε το γάντι

Από τα λίγα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν προκύψει από την αστυνομική έρευνα, φαίνεται ότι υπάρχουν σίγουρα δύο άτομα που μπαίνουν στα σπίτια, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει και συνεργός «τσιλιαδόρος».

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει τουλάχιστον το βίντεο από μια διάρρηξη σε σπίτι στον Μασταμπά, που δείχνει δύο άτομα νεαρής ηλικίας, περίπου 30 ετών. Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι «ποντικοί» άφησαν πίσω τα ίχνη τους…

Σε ένα σπίτι που παραβιάστηκε βρέθηκε ένα καπέλο που εκτιμάται ότι ανήκει στον διαρρήκτη, ενώ σε άλλη περίπτωση οι αστυνομικοί βρήκαν ένα γάντι. Φυσικά και τα δύο πειστήρια θα αποσταλούν, εάν δεν έχει ήδη γίνει, στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στην Αθήνα.

patris.