ΚΡΗΤΗ

Νομίσματα της Αρχαίας Αξού πωλούνται στο διαδίκτυο

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί για ακόμα μια φορά το γεγονός, ότι αρχαιολογικοί θησαυροί του τόπου μας “βγαίνουν στο σφυρί” και μάλιστα απροκάλυπτα στο διαδίκτυο.

 

Αυτή τη φορά, νομίσματα της αρχαίας Αξού εντοπίστηκαν να πωλούνται αντί 219,74 δολαρίων ή 194,55 ευρώ σε σελίδα διαδικτυακών πωλήσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, μάλλον, αποτελεί μια σύγχρονη συνήθεια, εξέλιξη των γνωστών πρακτικών αρχαιοκαπηλίας μου διαχρονικά εκμεταλλεύονται τον ιστορικό πλούτο της χώρας και σε κάθε περίπτωση είναι καταδικαστέες.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΞΟΣ

Η Αρχαία Αξός ήταν κτισμένη στο λόφο νοτιοανατολικά του σύγχρονου χωριού της Αξού Μυλοποτάμου και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Κρήτης. Η περιοχή κατοικήθηκε ήδη από τα Προμινωικά, αλλά η πόλη έφτασε στην ακμή της κατά την αρχαϊκή περίοδο.

Στην Αξό έχει βρεθεί αρχαϊκή επιγραφή με βουστροφηδόν γραφή και αναφέρεται σε μια σύμβαση μεταξύ τεχνιτών, που αποτελεί μια συλλογική σύμβαση εργασίας της εποχής! Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1899 από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή και τότε αποκαλύφθηκε ιερό αφιερωμένο στην Αφροδίτη, με πλήθος πήλινων ειδωλίων και χάλκινων αντικειμένων. Αργότερα, κοντά στην ακρόπολη, αποκαλύφθηκε τμήμα του ελληνιστικού οικισμού, ενώ νοτιοδυτικά έχουν βρεθεί ελληνορωμαϊκοί τάφοι σε λάκκους, κεραμοσκεπείς και σε εσοχές βράχων.

Στην Αξό υπάρχει διαμορφωμένος αρχαιολογικός περίπατος στην ακρόπολη και στη θέση Ελληνόσπιτα, όπου υπάρχει το μεγάλο νεκροταφείο της περιοχής.