ΚΟΣΜΟΣ

Νταβός: Τι φοβούνται οι ισχυροί του πλανήτη

Με τις ηχηρές απουσίες των Τραμπ, Μέι και Μακρόν διεξάγονται οι πρώτες συζητήσεις του κρίσιμου παγκόσμιου οικονομικού συνεδρίου του World Economic Forum (WEF), στο χιονισμένο Νταβός της Ελβετίας.

Το παγωμένο κλίμα επιβαρύνουν όμως και οι «τσουχτερές» δηλώσεις των ισχυρών του πλανήτη, σε ότι αφορά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Πριν καν ξεκινήσει το συνέδριο, έχει ήδη δοθεί το απαισιόδοξο στίγμα.

Η παγκόσμια οικονομία έχει χάσει τη δυναμική της, οι εμπορικές διενέξεις πολλαπλασιάζονται, ενώ σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα περιβαλλοντικά πρόβληματα, καθώς και η επικράτηση διχαστικών τάσεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ποιος φταίει; Η Ευρώπη, από ότι φαίνεται…
«Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς αρκετά βραδύτερους ρυθμούς από ότι αναμέναμε, και τα ρίσκα πολλαπλασιάζονται», επισήμανε η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ από την έδρα του διεθνούς Φόρουμ των αξιωματούχων, CEOs, επενδυτών και ρυθμιστών νομισματικής πολιτικής, το οποίο ξεκινάει αύριο Τρίτη.

Το ΔΝΤ περιέκοψε τις προβλέψεις του για παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,5% για φέτος, από 3,7% που ανέμενε τον Οκτώβριο και που ήταν η ανάπτυξη του 2018. Μεταξύ των χωρών που υποβαθμίζονται οι προβλέψεις, η χειρότερη αναθεώρηση προς τα κάτω αφορά τη Γερμανία, την οποία το ΔΝΤ τώρα βλέπει να αναπτύσσεται με ρυθμό 1,3% φέτος, από 1,9% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Η έκθεση ΔΝΤ δημοσιεύεται μάλιστα την ίδια ημέρα που η Κίνα ανακοίνωσε την πιο ισχνή οικονομική ανάπτυξη δ’ τετραμήνου εδώ και μια δεκαετία, και έρχεται σε μια εποχή όπου οι επενδυτές αμφισβητούν τη βιωσιμότητα της ζήτησης αγαθών, καθώς αυτή πλήττεται από τον εμπορικό πόλεμο, αλλά και από σοβαρές πολιτικές αναταράξεις όπως Brexit, ή το κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ.