ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Ντοκιμαντέρ:Τα Διονυσιακά δρώμενα στην Γέργερη (βίντεο)

Κάθε χρόνο, την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας στο χωριό Γέργερη Ηρακλείου αναβιώνουν τα Aποκριγιώματα. Η λέξη αποκριγιώματα προέρχεται από το ρήμα αποκριγιώνω που σημαίνει κόβω το κρέας, σταματώ την κατανάλωση κρέατος. Και έτσι είναι αφού η Καθαρή Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής και μαζί και της νηστείας που φέρει την αποχή από το κρέας. Την ημέρα εκείνη αναβιώνουν στον κεντρικό δρόμο του χωριού μοναδικά σε ομορφιά και σε πολιτισμική αξία έθιμα και πολλά από αυτά διεκδικούν μοναδικότητα σε όλη την Ελλάδα.

Σε μορφή παρέλασης περνούν δίπλα από τα πλήθη που κάθε χρόνο συρρέουν στη Γέργερη διαφορετικά άρματα και μεταμφιεσμένοι με παραδοσιακές στολές χορευτές και ομάδες οι οποίες αναβιώνουν διονυσιακά έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Κάποια από τα πιο σημαντικά δρώμενα-αναπαραστάσεις του κύκλου της ζωής είναι η κηδεία, ο γαμπρός με τη νύφη, ο γάιδαρος, το όργωμα και η σπορά, τα μουτζουρώματα και ο αρκουδίστικος χορός.

Ταυτόχρονα με τα διάφορα δρώμενα υπάρχουν παντού σε κάθε σημείο του χωριού πάγκοι και τραπεζάκια με σαρακοστιανούς μεζέδες που οι φιλόξενοι ντόπιοι κερνάνε μαζί με άφθονη ρακή και κρασί ενώ παραδοσιακοί οργανοπαίκτες αναλαμβάνουν το έργο της ψυχαγωγίας του κόσμου με πολλή μουσική και χορό.

Το ντοκιμαντέρ ανήκει στην σειρά  “Ναυσίνοος” με τον Αδριανό Μπεζούγλωφ.

Η ανάρτηση τους για το ντοκιομαντέρ για Διονυσιακά Δρώμενα στην Γέργερη:

“Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε το ντοκυμαντέρ-οδοιπορικό του Ναυσίνοου για τα Διονυσιακά Δρώμενα στην Γέργερη.

Η Γέργερη παρουσιάζει εξαιρετικό ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Ιερή Ιερή. Εκεί υπάρχουν οι πηγές του ποταμού Ληθαίου, του Ιερού Ποταμού, Ιεροπόταμου ή Γεροπόταμου όπως είναι σήμερα γνωστός, στους πρόποδες του Ψηλορείτη.

Τα δρώμενα της Αποκριάς ή Αποκριγιώματα όπως είναι γνωστά στην Κρητική Διάλεκτο που κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα αποκαλύπτουν άμεση σχέση και συνέχεια πανάρχαιων παραδόσεων προς τιμήν του Θεού Διονύσου και των Ανθεστηρίων.

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γεργιανών Ηρακλείου Κωνσταντίνο Χατζημηνά, τους μουσικούς που έπαιξαν ειδικά για τον Ναυσίνοο και τους κατοίκους της περιοχής για την τόσο ζεστή φιλοξενία τους”.