ΚΡΗΤΗ

ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ

 nektaria

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη

Υλικά
200γρ αμπελόφυλλα
400γρ ρύζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια ξερά
1 μεγάλη ντομάτα
1 μεγάλο κολοκύθι
1 αγκινάρα
1 μικρή πατάτα
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι δυόσμο
300ml ελαιόλαδο
2 λεμόνια
½ κουταλάκι κύμινο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά θα πρέπει να ζεματίσουμε τα αμπελόφυλλα. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και βάζουμε λίγα αμπελόφυλλα, τα αφήνουμε για ένα λεπτό περίπου και τα τραβάμε με μια σουρωτήρι.

DQ

Ετοιμάζουμε τη γέμιση, τρίβουμε ή ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας, βάζουμε το ρύζι τα 150ml ελαιόλαδο και το χυμό από ένα λεμόνι, αλάτι πιπέρι και το κύμινο.

KMQ

Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε στον πάτο αμπελόφυλλα είτε από τα ζεματισμένα είτε φρέσκα για να μην μας πιάσουν οι ντολμάδες αλλά και να δώσουν έξτρα γεύση. Εδώ θα ήθελα να σας αναφέρω ότι η γιαγιά μου και όλες οι παλιές νοικοκυρές στον πάτο πολλές φορές έβαζαν λιανοχοχλιούς όπως τους λέμε, είναι οι λεπτοί και μικροί χοχλιοί. Η γεύση που δίνουν στους ντολμάδες είναι ανεπανάληπτη. Δυστυχώς όμως δεν είχα αυτή τη στιγμή. Έχουμε καιρό να φτιάξουμε και άλλους ντολμάδες και θα χρησιμοποιήσουμε χοχλιούς.
Παίρνουμε ένα φύλλο και στην άκρη βάζουμε περίπου μισό καναλάκι γέμιση,(ανάλογα με το φύλλο που έχουμε) διπλώνουμε τα πλαϊνά και στρίβουμε μέχρι το τέλος του φύλλου. Τοποθετούμε κυκλικά στη κατσαρόλα μας.

KRG

Στο τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και 150ml νερό. Σκεπάζουμε από πάνω με φύλλα δυόσμο και αμπελόφυλλα ή μόνο αμπελόφυλλα. Βάζουμε ένα πιάτο για να μην ανοίξουν οι ντολμάδες μας και ψήνουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 40 λεπτά. Παρατηρούμε τα υγρά στη κατσαρόλα και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό.

PL

Όταν ψηθεί αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο το φαγητό να ξεκουραστεί και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!

kriti-mou.