ΚΡΗΤΗ

Ντου της Αστυνομίας σε χώρους αυτοσχέδιων αγώνων

Ήταν το 1984 όταν κυκλοφόρησε η ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Όταν οι ρόδες χορεύουν» με τον Σταμάτη Γαρδέλη να τραγουδάει «εγώ δεν θέλω μεροκάματο, θέλω χιλιάρα μηχανή και θάνατο…». Μπορεί να έχουν περάσει από τότε 35 χρόνια όμως οι κόντρες με τις μηχανές, οι σούζες και τα άγρια γκάζια εξακολουθούν να αποτελούν τρόπο ζωής για δεκάδες νέους και στο Ηράκλειο, οι οποίοι συχνά-πυκνά δίνουν μεταμεσονύκτια ραντεβού εντός πόλης ή στην εθνική για αυτοσχέδιους αγώνες ταχύτητας με στοιχήματα.

Τι και αν η Κρήτη θρηνεί νέους ανθρώπους και κυρίως δικυκλιστές, τι και αν δεκάδες άλλοι δίνουν μάχη για να σταθούν στα πόδια τους σακατεμένοι από κάποιο τροχαίο, τι και αν έχουν χάσει στην άσφαλτο φίλους κολλητούς, το πάθος για τις μηχανές και το φλερτ με τον κίνδυνο είναι ανίκητο. Μία ζωή στα κόκκινα.

Οι αυτοσχέδιοι αγώνες ταχύτητας δεν είναι καινούργιο «φρούτο» στο Ηράκλειο, υπήρχε, υπάρχει και φιλοδοξεί η ΕΛΑΣ να ατονήσει με τα αλλεπάλληλα «πεσίματα» σε χώρους που «φιλοξενούν» τέτοιες παραβατικές δραστηριότητες όπως στην περιοχή του Jumbo, στην Κηπούπολη, στο ΤΕΙ ή στην εθνική.

Νέοι, ακόμα και ανήλικοι, ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου, πλήρως «υποταγμένοι» στην αδρεναλίνη τους. Οι ριψοκίνδυνες σούζες και οι αγώνες ταχύτητας που γίνονται ακόμα και σε πολυσύχναστους δρόμους, προκαλούν «εμφράγματα» σε άλλους διερχόμενους οδηγούς που παθαίνουν σοκ στο τιμόνι.

Είναι ένα από τα στοιχήματα της τοπικής ΕΛΑΣ που εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια αλλαγής φιλοσοφίας στην οδηγική συμπεριφορά μας. Και αν αυτό δεν επιτευχθεί με τα λόγια, θα επιδιωχθεί με συλλήψεις, προσαγωγές και βεβαιώσεις προστίμων.

Τέτοιες συλλήψεις και προσαγωγές, ακόμα και ανηλίκων, έγιναν από την ΕΛΑΣ μέσα στο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης με την συμμετοχή αστυνομικών της Τροχαίας, της ΔΙΑΣ, της Άμεσης Δράσης και της Ασφάλειας. Και τέτοιες επιχειρήσεις θα γίνονται πλέον σε εβδομαδιαία βάση με «ντου» στα συνήθη …στέκια αλλά και όπου αλλού υπάρχει σχετική πληροφορία.

cretalive