ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε στην Ταϊλάνδη η τελευταία επιχείρηση και για τους υπόλοιπους 5 εγκλωβισμένους

H τελευταία φάση της επιχείρησης για τον απεγκλωβισμό από το σπήλαιο της Ταϊλάνδης και των υπολοίπων τεσσάρων παιδιών και του προπονητή τους,  ξεκίνησε στις 10:08 το πρωί τοπική ώρα, όπως επιβεβαίωσαν οι Αρχές.

19 δύτες μπήκαν στη σπηλιά,  ενώ ξέσπασαν χειροκροτήματα όταν ο επικεφαλής του κέντρου συντονισμού της επιχείρησης και τοπικής κυβερνήτης Ναρονγκσάκ Οσατανακόρν ανακοίνωσε ότι θα γίνει μια αποστολή για τη διάσωση των παιδιών, αλλά και του 25χρονου προπονητή τους.
Ευτυχώς, παρά τις σφοδρές βροχοπτώσεις στη διάρκεια της νύχτας, οι συνθήκες μέσα στη σπηλιά δεν έχουν αλλάξει πολύ.

Η πρόταση του Έλον Μασκ «δεν είναι πρακτική» γι’ αυτή την αποστολή

Ερωτηθείς ο Οσατανακόρν κατά πόσον μπορεί να αξιοποιηθεί η πρόταση του Έλον Μασκ απάντησε ότι αναγνωρίζει την προθυμία του ιδρυτή της SpaceX και της ομάδας του και τη βοήθεια προσφέρουν,τονίζοντας, ωστόσο, ότι «ο εξοπλισμός που έφεραν μαζί τους δεν είναι πρακτικός γι’ αυτή την αποστολή». «Ακόμη κι αν ο εξοπλισμός τους είναι προηγμένος τεχνολογικά, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την αποστολή μας για να μεταφερθεί στη σπηλιά», είπε.

Αν όλα πάνε καλά δεν θα υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι μέσα στο σπήλαιο όταν τελειώσει η μέρα

«Είδατε τη βροχή και ίσως αναρωτιέστε, αλλά οι προετοιμασίες για την τρίτη επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί», είπε ο Οσατανακόρν. Κι αποκάλυψε ότι κι άλλοι διασώστες θα μπουν στο σπήλαιο στη διάρκεια της ημέρας. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η σημερινή επιχείρηση θα προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα και από τη χθεσινή.

«Την πρώτη μέρα χρειαστήκαμε 11 ώρες, χθες χρειαστήκαμε εννιά και ελπίζουμε σήμερα να το κάνουμε το ίδιο γρήγορα ή και ακόμη ταχύτερα. Αν όλα πάνε καλά, θα δούμε τα τέσσερα παιδιά, τον γιατρό και τους βατραχανθρώπους που έχουν μείνει μαζί τους να βγαίνουν έξω. Τέσσερα συν ένας ο προπονητής, σύνολο πέντε. Δώστε μας χρόνο να δουλέψουμε, παρακαλώ. Η σημερινή αποστολή είναι πιο απαιτητική από τις δύο προηγούμενες», πρόσθεσε.

| iefimerida.gr