ΚΡΗΤΗ

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για την 76η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, το τετραήμερο εκδηλώσεων για τα 76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, με διοργανωτές τον δήμο Βιάννου, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος του δήμου και συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και όπως δήλωσε ο συγγραμματέας του συμβουλίου και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος δήμου Βιάννου, Αριστομένης Συγγελάκης:

«Για να τιμήσουμε τη μεγάλη θυσία του ελληνικού λαού και όλων των λαών που αγωνίστηκαν σθεναρά εναντίον του φασισμού και να αναδείξουμε τη σημασία της και το νόημα που λαμβάνει σήμερα, αλλά και να προωθήσουμε το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου σε συνεργασία με τον Δήμο Βιάννου και την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, συνδιοργανώνουν φέτος, όπως και κάθε χρόνο, εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης. Οι φετινές εκδηλώσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα από τις 13 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2019 στη Βιάννο και το Ηράκλειο, φιλοξενούν πολύ σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο Δρ. Μάρκο Ντε Πάολις, γενικός στρατιωτικός εισαγγελέας της Ιταλίας, ο οποίος έχει ασκήσει διώξεις εναντίον Γερμανών εγκληματιών πολέμου και εγκληματιών κατά της ανθρωπότητας και η Γκαμπριέλε Χάινεκε, δικηγόρος, εκπρόσωπος της Ομάδας «AK Distomo» από το Αμβούργο, με μακροχρόνιους νομικούς και κινηματικούς αγώνες υπέρ των ελληνικών αξιώσεων για δικαιοσύνη και αποζημίωση. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την περαιτέρω διεθνοποίηση του ζητήματος, στον απόηχο μάλιστα της ιστορικής απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την καταβολή γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα του Διστόμου».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης δύο συναυλίες με τίτλο «Τραγουδάμε για τη Βιάννο. Αγώνας για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στο Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου και τη Δευτέρα 16/9/2019 στο Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο. Οι ερμηνευτές Λάκης Χαλκιάς, Ιωάννα Φόρτη, Ερωφίλη και Νατάσσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα, συμπράττουν με τη συνθέτιδα Λίνα Ζάχαρη και επταμελή ορχήστρα, σε ένα πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια των μεγάλων συνθετών Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Χρήστου Λεοντή κ.ά., μαζί με τραγούδια από την μουσική παράδοση της Κρήτης.

«Οι δύο αυτές συναυλίες, είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσουν ένα πολιτιστικό γεγονός που θα αποδώσει τιμή στους διαχρονικούς εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες του λαού της Κρήτης, στηρίζοντας παράλληλα τον σύγχρονο αγώνα για δικαιοσύνη και αποζημίωση δίνοντας έναυσμα στις νεότερες γενιές να ανιχνεύσουν την ιστορία και τις ρίζες του λαού μας» είπε ο κ. Συγγελάκης, ο οποίος επισήμανε ότι τις εκδηλώσεις αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους αντιστασιακοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές, δήμαρχοι μαρτυρικών δήμων και πρόεδροι ενώσεων θυμάτων γερμανικής Κατοχής από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα, καθηγητές, καθώς και εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

«Επίσης, το παρών στις φετινές εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, θα δώσουν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και αντιστασιακός Βασίλης Μπρακατσούλας, ο δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης, ο αντιστασιακός Δημοσθένης Ραπτόπουλος, ο ήρωας του κυπριακού αγώνα και συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα αντιστράτηγος ε.α. Δημήτρης Αλευρομάγειρος, ο δικηγόρος ειδικευμένος στο διεθνές δίκαιο Δημήτρης Κούρτης, ο πρόεδρος της, και ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου Αριστομένης Α. Συγγελάκης».

Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, διευκρίνισε ότι η πρόσφατη, «εξαιρετικά θετική» απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, «τιμά την ιταλική Δικαιοσύνη καθώς θέτει υπεράνω όλων των επιδιώξεων το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, απορρίπτοντας εκ νέου την εφαρμογή του προνομίου της κρατικής ασυλίας σε περιπτώσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας». Συμπλήρωσε δε, ότι τα θεμέλια για την τελική δικαίωση των Διστομιτών έχουν αναμφισβήτητα, οριστικά τοποθετηθεί.

«Σειρά έχουν τώρα να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων του νομού Ρεθύμνης και του Αιγίου, που επίσης έχουν στην κατοχή τους αμετάκλητες αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να εκτελεστούν με κατάσχεση και εκπλειστηριασμό της περιουσίας του γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει τη σχετική άδεια αναγκαστικής εκτέλεσης, ή να καταργήσει το αντισυνταγματικό άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», συμπλήρωσε ο κ. Συγγελάκης.

Δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων:

Παρασκευή 13.9.2019

• 6.00 μμ: συγκέντρωση στο Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου (Σελί Αμιρά) και πορεία Μνήμης & Δικαιοσύνης προς τον τόπο εκτέλεσης στον Αμιρά (τοποθεσία Αμπέλια, οικισμός Μελιανά)

Σάββατο 14.9.2019

Πρωί: τελετές μνήμης σε εκκλησίες και μνημεία των χωριών της Βιάννου

Μουσείο Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου, Αμιράς

• 5.00-5.30: Προσέλευση

• 5.30- 6.00: Χαιρετισμοί – Επίσημη έναρξη εκδηλώσεων

o Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

o Μηνάς Σταυρακάκης, Δήμαρχος Βιάννου

o Αριστομένης Α. Συγγελάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου

o Βασίλης Μπρακατσούλας, Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

o Βουλευτές – Ευρωβουλευτές

6.00 μμ – 6.45 μμ: παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Μανουκάκη – Μεταξάκη με τίτλο: «Γράμματα του Αλέξανδρου Ραπτόπουλου από τη φυλακή. 1942»

• Σύντομη εισαγωγή:

 Παύλος Μπαριτάκης, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης

 Δρ. Μαρία Χρηστάκη – Χάμψα, Πρόεδρος Βλαχάκειου Πνευματικού Κέντρου Βιάννου

• Ομιλία: Άννα Μανουκάκη – Μεταξάκη, φιλόλογος και συγγραφέας

• Ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου

Συντονισμός: Μανώλης Σπανάκης

6.45μμ – 7.30μμ: Ναζιστικά Εγκλήματα & Δικαιοσύνη

• 645μμ – 7.00μμ: Ομιλία: Γεώργιος Καλογεράκης, Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

«Η δίκη του σφαγέα Φρίντριχ Βίλχελμ Μίλερ και το Ολοκαύτωμα της Βιάννου».

7.00μμ-7.30 μμ: Ομιλία: Δρ. Marco De Paolis, Γενικός Στρατιωτικός Εισαγγελέας της Ιταλίας.

Συντονισμός:

Γιώργος Παπαδάκης, δημοσιογράφος

7.30μμ – 8.45 μμ: Η διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων στο επίκεντρο!

• Ομιλίες:

o Gabrielle Heinecke, Δικηγόρος, Εκπρόσωπος της Ομάδας AK Distomo (από το Αμβούργο)

o Δημήτρης Κούρτης, Νομικός, Ειδικευθείς στο Διεθνές Δίκαιο, Επίκουρος Ερευνητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

o Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Συγγραμματέας Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

• Παρεμβάσεις από Δημάρχους Μαρτυρικών Δήμων, Προέδρους Ενώσεων Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής και Εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

• Συζήτηση

Συντονισμός: Γιώργος Σαχίνης, δημοσιογράφος

Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου, Σελί Αμιρά, 9.00μμ

• Πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο:

«Τραγουδάμε για τη Βιάννο»

Αγώνας για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!

Τραγουδούν:

Λάκης Χαλκιάς,

Ερωφίλη,

Ιωάννα Φόρτη,

Νατάσσα Παπαδόπουλου-Τζαβέλα

Παίζουν οι :

Λίνα Ζάχαρη – Πιάνο

Τεό Λαζάρου – Μπάσο, Καλλιτεχνική Επιμέλεια

Μάνος Σγουρίδης – Τσέλο

Μιχάλης Μπελιβάνης – Λύρα

Ναυσικά Καραγιαννάκη – Φλάουτο

Δημήτρης Καρβέλης – Κιθάρα

Γιώργος Λιακάκης – κιθάρα

Γιάννης Τόλιος – Μπουζούκι

Νίκος Σκιαδάς – Κρουστά

Κυριακή 15.9.2019, Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου, Σελί Αμιρά

9.00 πμ: Δοξολογία – Επιμνημόσυνη δέηση

10.00 πμ: Επίσημη τελετή μνήμης

• Προσκλητήριο νεκρών

• Ομιλία από τον Δημήτρη Χρηστάκη, Καθηγητή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

• Κατάθεση στεφάνων

Δευτέρα 16.9.2019, Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης, Ηράκλειο, 9.00μμ

Πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο:

«Τραγουδάμε για τη Βιάννο»

Αγώνας για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!

Τραγουδούν:

Λάκης Χαλκιάς,

Ερωφίλη,

Ιωάννα Φόρτη,

Νατάσσα Παπαδόπουλου-Τζαβέλα

Παίζουν οι :

Λίνα Ζάχαρη – Πιάνο

Τεό Λαζάρου – Μπάσο, Καλλιτεχνική Επιμέλεια

Μάνος Σγουρίδης – Τσέλο

Μιχάλης Μπελιβάνης – Λύρα

Ναυσικά Καραγιαννάκη – Φλάουτο

Δημήτρης Καρβέλης – Κιθάρα

Γιώργος Λιακάκης – κιθάρα

Γιάννης Τόλιος – Μπουζούκι

Νίκος Σκιαδάς – Κρουστά