ΚΡΗΤΗ

Ξεπέρασε τα 13 εκατομμύρια κυβικά το νερό στον Αποσελέμη

Σύσκεψη την Τρίτη με τις 3 ΔΕΥΑ για την ορθολογική διαχείριση του φράγματος

 

Από 1η Μαρτίου ξεκινά η συνεχιζόμενη τροφοδοσία των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου με νερό από το φράγμα Αποσελέμη, που εξελίσσεται από το καλό στο καλύτερο, καθώς κάθε μέρα καταρρίπτεται και ένα νέο ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις ποσότητες των νερών που συγκεντρώνει.

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, που συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη, 12 του μήνα, συνάντηση των τριών ΔΕΥΑ, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου, προκειμένου να αποφασιστούν κρίσιμα ζητήματα για τη διαχείριση του φράγματος σε ότι αφορά τις ποσότητες νερού που διαθέτει.

Η σύσκεψη συγκαλείται προκειμένου να ξεκινήσει από 1η Μαρτίου η διαδικασία τροφοδοσίας των τριών Δήμων με νερό  και παράλληλα να αποφασιστεί η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί την τρέχουσα χρονιά.

Από τον Μάρτιο η συνεχόμενη τροφοδοσία των 3 Δήμων

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθύνοντα συμβούλου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Φώτη Καζάση, η γενικότερη προσέγγιση που γίνεται σε σχέση με την κοστολόγηση του νερού είναι να μην υπάρξουν αυξήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα διατηρηθεί χωρίς αυξομειώσεις η χρέωση που ισχύει σήμερα και είναι 19 λεπτά το κυβικό μέτρο. Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι μια χρέωση που θεωρείται δίκαιη, καθώς υπάρχει ενιαίο τιμολόγιο και για τις τρεις δημοτικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο όπως εξηγεί ο κ. Καζάσης, αυτή τη φορά είναι σημαντικό το θέμα της τροφοδοσίας του νερού να εξελιχθεί με μεγάλη προσοχή, ώστε να διασφαλιστεί μια ορθολογική διαχείριση.

Όπως σημειώνει αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί με της δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης οι οποίες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι θα λαμβάνουν ελεγχόμενες ποσότητες νερού. Δηλαδή ,όπως εξηγεί ο κ. Καζάσης, ο σκοπός είναι να διατεθούν οι ποσότητες νερού με τρόπο ώστε να κρατήσουμε το νερό για δύο χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, σήμερα το φράγμα έχει συγκεντρώσει περίπου 13 εκατομμύρια κυβικά. Η προσέγγιση που γίνεται από την πλευρά του Οργανισμού είναι να διατεθούν φέτος 8 εκατ. κυβικά νερό και στις τρεις ΔΕΥΑ.

Τώρα εάν τα στοιχεία εξελιχθούν ακόμα πιο θεαματικά ώστε το φράγμα μέχρι το τέλος Μαΐου φτάσει να ξεπερνά τα 20 εκατ. κυβικά τότε θα υπάρχει δίοδος ώστε να αυξηθεί η ποσότητα που θα διατεθεί στους τρεις Δήμους, και μπορεί να γίνει μια αναθεώρηση της τροφοδοσίας τους προς τα πάνω.

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που υπάρχουν, όπως τονίζει ο κ. Καζάσης, «είναι ότι επειδή το φράγμα τροφοδοτείται συνεχώς με νέες ποσότητες νερού που μπαίνουν πιεστικά, δόθηκε η δυνατότητα να ελεγχθούν οι μηχανισμοί και η απόδοση του φράγματος και των βαλβίδων ρύθμισής του. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι πολύ θετικά και αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός που μας αφήνει όλους ευχαριστημένους».

patris.gr