Το βιβλίο στα χέρια και την άποψη της Βασιλικής

«Ξεχασμένο άλογο» της Ιωάννας Δαμηλάτη

Γράφει η Βασιλική Μολφέση

 

 

Συγκινητικότατο και γεμάτο αισιοδοξία και αγάπη είναι το μυθιστόρημα της Ιωάννας Δαμηλάτη με τίτλο «Ξεχασμένο άλογο». Η υπόθεσή του ξετυλίγεται στην Μυτιλήνη γύρω στα 1942 με τον αληθινό έρωτα του Ραφαήλ και της Ρηνούλας και την υποστήριξη και την αγάπη των οικογενειών και των φίλων τους, ξεκινώντας όμορφα το βίο τους , όμως η μοίρα και ο πόλεμος είχαν άλλα σχέδια γι αυτούς.

Την υπόθεση διηγείται ο γιος τους Στρατής, παππούς πια και ο ίδιος σήμερα και τη συνεχίζει η εγγονή του Μαρία, με την συγγραφή του πρώτου της βιβλίου αφιερωμένο στην περιπετειώδη ζωή του αγαπημένου της παππού και αποκαλύπτοντας ένα τραγικό γεγονός που επηρέασε την όλη πορεία του. Ένας άντρας που έζησε τον έρωτα, την αληθινή αγάπη, ταξίδεψε στον κόσμο, απέκτησε φίλους , σπούδασε το αγαπημένο του επάγγελμα, γνώρισε ανθρώπους που του συμπαραστάθηκαν όπως η νονά του και ο καπετάνιος Μάνθος, απόλαυσε τα παιδιά και τα εγγόνια του ως τα γεράματά του καθώς και τις ομορφιές του τόπου του. Μαχητής της ζωής, δεν τα παράτησε ποτέ, λύγιζε αλλά σηκωνόταν ξανά και προχωρούσε για να πετύχει τα όνειρά του και να δικαιώσει την οικογένειά του αφού «στη ζωή μαθαίνεις να εκτιμάς τα ωραία όταν έχεις περάσει μέσα από την κόλαση». Το βιβλίο επίσης αποτελεί έναν ύμνο στο νησί της Μυτιλήνης περιγράφοντας τα τοπία της, τις πόλεις και τα χωριά, τους ελαιώνες και τις δεντροκαλλιέργειες, τα εκτεταμένα δάση, τους γραφικούς οικισμούς, τα ιστορικά μνημεία, τα μοναστήρια της, την απεραντοσύνη της θάλασσας, με ιδιαίτερη αναφορά στις Μονές του Ταξιάρχη και του Αγίου Ραφαήλ.

Η συγγραφέας με πολύ ωραίες περιγραφές δίνει την εικόνα της εποχής τότε που παρόλη τη φτώχεια οι άνθρωποι στήριζαν ο ένας τον άλλον, είχαν αλληλεγγύη μεταξύ τους, δοτικότητα, προσφορά, αγάπη και αφοσίωση λέγοντας συγκεκριμένα από το στόμα της Ρηνούλας: «μπορεί να μην είχε πολλά ο κόσμος τότε αλλά υπήρχε αγάπη και καλοσύνη που ήταν αρκετά για να αγκαλιάζει τις καρδιές όλων». Με εξαίρεση κάποιους επιτήδειους συντοπίτες τους που εκμεταλλεύονταν την εξαθλίωσή τους από τη βαναυσότητα του πολέμου, πράττοντας εγκλήματα που τραυμάτισαν ή εξόντωσαν ζωές. Επίσης γίνονται και αναφορές στην ιστορία του τόπου όμορφα πλεγμένες με την υπόθεση ώστε να μην κουράζουν τον αναγνώστη και στις συνθήκες διαβίωσης της μεταπολεμικής Βρετανίας που παρά τις δυσκολίες από τις επιπτώσεις του πολέμου η ποιότητα σπουδών εκεί ήταν ανεπανάληπτη