ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Μια καταστροφή ανά εβδομάδα συμβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής

Με ρυθμό μία ανά εβδομάδα συμβαίνουν στον πλανήτη οι καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, αν και οι περισσότερες δεν προσελκύουν το διεθνές ενδιαφέρον, ενώ χρειάζεται επειγόντως δουλειά για την προετοιμασία των αναπτυσσόμενων χωρών, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Πέρα από τους καταστροφικούς κυκλώνες και τις ξηρασίες που γίνονται πρωτοσέλιδα ανά την υφήλιο, συμβαίνουν και γεγονότα «μικρότερης κλίμακας» που προκαλούν θανάτους, εκτοπισμούς και καταστροφές πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν, είπε η Μάμι Μιζουτόρι, ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, σύμφωνα με τον Guardian. «Δεν μιλάμε για το μέλλον, αλλά για το σήμερα», συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα, αλλά ένα που χρειάζεται τώρα επενδύσεις.

Το κόστος των καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή εκτιμάται στα 520 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ το επιπρόσθετο κόστος υποδομών ανθεκτικών στις επιπτώσεις της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 2,7 τρισ. δολάρια συνολικά μέσα στην επόμενη εικοσαετία. «Δεν είναι μεγάλο το ποσό [αναφορικά με τα έξοδα για τις υποδομές] αλλά οι επενδυτές δεν κάνουν αρκετά», λέει η Μιζουτόρι στη βρετανική εφημερίδα. «Μιλούμε για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μια κρίση με την κλιματική αλλαγή, αλλά αν δεν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό της προσαρμογής στις επιπτώσεις της δεν θα επιβιώσουμε. Πρέπει να δούμε τους κινδύνους της μη επένδυσης στην ανθεκτικότητα»