ΚΟΣΜΟΣ

Οι γυναίκες στην ηγεσία της ΕΕ: Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων και τα επόμενα βήματα

Πώς οδηγήθηκαν οι αρχηγοί κρατών στην επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της Κομισιόν και της ΕΚΤ αντίστοιχα – Ποια είναι η διάδοχος του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και τι πρεσβεύει

Σε συμφωνία για την πρώτη γυναίκα στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, μητέρα επτά παιδιών που μιλάει άπταιστα τα γαλλικά επελέγη για την διαδοχή του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ με σκοπό να αποφευχθεί μια ενδο – ευρωπαϊκή θεσμική διαμάχη ανάμεσα στα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατέληξαν σε μια συμφωνία ώστε τουλάχιστον δύο γυναίκες να αναλάβουν θέσεις στην ΕΕ. Ήταν κάτι που ζήτησε τόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μκρόν όσο και πρωθυπουργοί των κρατών της Benelux (Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο ).

Στον συμβιβασμό που επετεύχθη ώστε η Κριστίν Λαγκάρντνα αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ, ο Βέλγος Σαλρ Μισέλ την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ζοσέπ Μπορέλ από την Ισπανία να ονομάζεται Ύπατος Εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο με την Καγκελάριο της Γερμανία Άνγκελα Μέρκελ να δέχεται πυρά από την ίδια της την πολιτική ομάδα.

Ωστόσο η πιθανότητα και μόνο να αναλάβει η Γερμανία την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν αρκετή για να σταματήσουν οι διαφωνίες στο Βερολίνο καθώς ο πρώτος και τελευταίος Γερμανός που βρέθηκε στην κορυφή του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ ήταν ο Βάλτερ Χάλσταϊν.

ursula_main01

Τουσκ: Αντιπρόεδροι της Κομισιόν οι σοσιαλιστές Τίμερμανς και Βεστάγκερ 

Για «απόλυτη ισορροπία» μεταξύ γυναικών και αντρών στις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Άξιζε η αναμονή» είπε, ενώ υπογράμμισε ότι προκειμένου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να γίνει «η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Επιτροπής» θα πρέπει να την ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο.

Επίσης, σημείωσε ότι κάνεις δεν διαφώνησε στο «πακέτο» που αποφασίστηκε σήμερα, αν και σημείωσε ότι λόγω κάποιων προβλημάτων στο εσωτερικό της γερμανικής συγκυβέρνησης, η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία. Σημείωσε δε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθαρρύνει την υποψήφια πρόεδρο της Επιτροπής να τοποθετήσει στις θέσεις των αντιπροέδρων τους κορυφαίους υποψήφιους των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, Φρανς Τίμερμανς και Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Ερωτηθείς σχετικά με την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, είπε ότι οι ηγέτες θα επιθυμούσαν ένα Σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο από την κεντρική ή ανατολική Ευρώπη για το πρώτο μισό της θητείας και έναν πρόεδρο από το ΕΛΚ για το δεύτερο. Ωστόσο, επισήμανε ότι εναπόκειται στο Ευρωκοινοβούλιο να αποφασίσει μόνο του.

Τέλος, σημείωσε ότι αρχικός στόχος των ηγετών, ήταν να γίνει σεβαστή η διαδικασία των κορυφαίων υποψηφίων, παρ’ ότι δεν υπήρχε νομική υποχρέωση.
Γαλλία και Γερμανία ανέλαβαν η καθεμιά μία από τις πλέον προβεβλημένες θέσεις στην ΕΕ ενώ η ευρωπαϊκή δεξιά θα διατηρήσει την προεδρία της Κομισιόν μετά την αποχώρηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Για το Ευρωκοινοβούλιο, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν εκ περιτροπής προεδρία, τα πρώτα 2,5 χρόνια για τους Σοσιαλιστές και τα επόμενα για το ΕΛΚ.

Όλές οι προτάσεις της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωκοινοβούλιο με ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν αύριο Τετάρτη. Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το Ευρωκοινοβούλιο, «Σε διαδοχικές ψηφοφορίες από τις 10.00 (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης 3 Ιουλίου, το ΕΚ θα εκλέξει ανώτατους αξιωματούχους για τα επόμενα 2½ χρόνια. Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Προέδρου θα παρέλθει στις 23.00 (ώρα Ελλάδος) απόψε. Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, όλοι οι υποψήφιοι και υποψήφιες Πρόεδροι θα έχουν μέχρι πέντε λεπτά για να κάνουν σύντομες δηλώσεις. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με μυστική ψήφο με κάλπη. Για την εκλογή Προέδρου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων (δηλ. 50% συν μία). Μετά τον ή την Πρόεδρο, οι ευρωβουλευτές θα εκλέξουν 14 Αντιπροέδρους. Η ψηφοφορία για την εκλογή των πέντε Κοσμητόρων θα ξεκινήσει την Πέμπτη 4 Ιουλίου στις 10.00 (ώρα Ελλάδος)».

lagarde

Ποιά είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. Ιατρός. Μητέρα επτά παιδιών. Γεννημένη και μεγαλωμένη στις Βρυξέλλες. Εκτός από τα γερμανικά μιλάει άπταιστα γαλλικά και αγγλικά. Παντρεμένη με τον καθηγητή ιατρικής Χάικο φον ντερ Λάιεν με καταγωγή από τον οίκο ντερ Λάιεν, έναν από τους παλιότερους αριστοκρατικούς οίκους της Γερμανίας. Υπέρμαχη της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Υπερασπίστηκε με πάθος τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό , όπως την οικογένεια και τη θρησκεία, αλλά και την ανάγκη των Ευρωπαίων πολιτών να μιλούν όσο ευρωπαϊκές περισσότερες γλώσσες γίνεται. Αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της καθώς τη δεκαετία του ’70 όταν και σπούδαζε στο Λονδίνο ήταν στόχος των ακροαριστερών τρομοκρατικών οργανώσεων της Γερμανίας

Αυτό είναι το σύντομο προφίλ της Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν της πρώτης γυναίκας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προτείνεται για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γεννήθηκε (και έζησε τα πρώτα 13 της χρόνια) στο Ιξέλ των Βρυξελλών, όπου εργαζόταν ο πατέρας της, Ερνστ Άλμπρεχτ, ως διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 1971 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Κάτω Σαξονία, της οποίας πρωθυπουργός διετέλεσε ο πατέρας της από το 1976 έως το 1990. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Λονδίνο το 1978, αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της, καθώς ήταν στόχος ακροαριστερών τρομοκρατών της Δυτικής Γερμανίας, επιλέγοντας το «Ρόουζ Λάντσον», καθώς έμοιαζε ως περισσότερο βρετανικό. Από τότε φίλοι και συγγενείς την φωνάζουν «Röschen» (μικρό τριαντάφυλλο), το γερμανικό υποκοριστικό του βρετανικού ονόματος «Rose»

Η κυρία φον ντερ Λάιεν προσχώρησε στο CDU (Χριστιανοδημοκράτες) το 1990 και άρχισε να ασχολείται με την πολιτική το 1999 στην περιοχή του Ανόβερου. Από το 2003 ως το 2005 η φον ντερ Λάιεν ήταν υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Γυναικών, Οικογένειας και Υγείας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, από το 2005 ως το 2009 Ομοσπονδιακή Υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεολαίας και από το 2009 ως το 2013 Ομοσπονδιακή Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το 2013 έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας στην ιστορία της Γερμανίας, Το όνομά της ακούστηκε πολλές φορές για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία του CDU και ενδεχομένως στην καγκελαρία.

Είπε:

«Το μέλλον των παιδιών ξεκινάει από το σπίτι τους»

«Όπως μαθαίνουν τα παιδιά τις γλώσσες, έτσι πρέπει να μαθαίνουν και για τη θρησκεία»

«Η ποικιλομορφία, ο σεβασμός των διαφορετικών πολιτιστικών και ιστορικών ταυτοτήτων εντός της Ευρώπης, η αποφυγή της παράβασης του κράτους δικαίου, η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπινου όντος. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που πρέπει όλοι να υπερασπιστούμε»

«Το αμοιβαίο όφελος μέσω αμοιβαίων συμβιβασμών είναι αυτό που μας έχει διδάξει η ιστορία της Ευρώπης»