ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι δάσκαλοι του Μποδοσάκειου στον Δερματά, το 1930

Στην περιοχή είχε ήδη κτισθεί, από τις αρχές της δεκαετίας του 1920, το πρώτο τμήμα του εργοστασίου της Ηλεκτρικής, από το οποίο ηλεκτροφωτιζόταν το μικρό τότε Ηράκλειο

 

 του Αλέκου Α.Ανδρικάκη

Ο διευθυντής και οι δασκάλες του 2ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, γνωστού ως Μποδοσάκειου, σε εκδρομή στον κόλπο του Δερματά, το 1930.

Το ντοκουμέντο ανήκει επίσης στην πλούσια συλλογή της κ. Ρένας Ταβλά – Γενειατάκη, όπως και η προχθεσινή φωτογραφία της περιοχής του Δερματά, από το 1949. Στο βραχάκι, που βρίσκεται κάτω από το παλιό εργοστάσιο της «Ηλεκτρικής», πόζαραν, προφανώς σε κάποια εκδρομή, ο διευθυντής και οι δασκάλες του γειτονικού Μποδοσάκειου. Ο μικρός της φωτογραφίας είναι ο πατέρας της κ. Ταβλά, Γιώργος, σε ηλικία περίπου 5 ετών, πριν ακόμη πάει στο σχολείο. Όπως ο ίδιος έχει σημειώσει πίσω από τη φωτογραφία, ο διευθυντής, που διακρίνεται δεξιά, και η τέταρτη από αριστερά δασκάλα, ήταν θείοι του. Παράλληλα, αναφέρει και τα ονόματα των εκπαιδευτικών.

Γνωρίζουμε επίσης το φωτογράφο, που ήταν ο Ε. Καλογερίδης, όπως αποδεικνύει η σφραγίδα του στο πίσω μέρος της φωτογραφίας.

Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας υπάρχει η εξής σημείωση του αείμνηστου Γ. Ταβλάς έχει σημειώσει σ’ αυτήν, αναφέροντας και τα ονόματα των δασκάλων που απαθανατίστηκαν:

«Οι Διδάσκοντες στο Βον  Δημοτικόν Σχολείον Ηρακλείου «Μποδοσάκειον», και φίλοι τους. Εγώ πριν ακόμη εγγραφώ στην πρώτη Δημοτικού με τον θείο μου Μάνο Σαμπαθιανάκην (Δ/ντήν Σχολείου) κάτω στο βράχο της Ηλεκτρικής, Κουμ-Καπί. Ηράκλειον 1930. Πιθανώς να είναι και ο Ανδρέας.

1)    Κατίνα Παπαδάκη

2)    Αιμιλία Μεφσούτ (Γαλλικά)

3)    Πόπη

4)    Θεία Κατίνα Σαμπαθιανάκη

5)    Μαργαρίτα Λυδάκη

6)    Εμμαν. Σαμπαθιανάκης».

Διακρίνεται ακόμη η σφραγίδα του φωτογράφου, στην οποία σημειώνονται: «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΟΝ

Ε.Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΟΥ

ΕΝ ΗΡΑΚΛΕΙΩ (ΚΡΗΤΗΣ)

ΑΡΙΘ. ΠΛΑΚΟΣ………

Στην περιοχή είχε ήδη κτισθεί, από τις αρχές της δεκαετίας του 1920, το πρώτο τμήμα του εργοστασίου της Ηλεκτρικής, από το οποίο ηλεκτροφωτιζόταν το μικρό τότε Ηράκλειο. Το εργοστάσιο δεν διακρίνεται, καθώς ο φωτογράφος απαθανάτισε τη σκηνή από την πλευρά του εργοστασίου και της περίφημης τότε ταβέρνας του Α. Ανδρικάκη, από τις μεγαλύτερες στην πόλη κατά την περίοδο του μεσοπολέμου μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1950, όταν και κατεδαφίστηκε για να επεκτείνει η ΔΕΗ τις εγκαταστάσεις της. Από το πάλκο της πέρασαν κορυφαίοι καλλιτέχνες της εποχής, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ενώ εμφανιζόταν και ο καραγκιοζοπαίχτης Παπανικολάου.

Αριστερά στη φωτογραφία διακρίνεται το σημείο όπου αργότερα χτίστηκε το «Λιμενικό Περίπτερο», το κτίριο του οποίου υφίσταται και σήμερα. Προς τα δεξιά μπορούμε να δούμε την καμινάδα του οινοποιείου Κονιόρδου. Δίπλα από το βράχο που φωτογραφήθηκαν οι εκπαιδευτικοί του Μποδοσάκειου φαίνεται τμήμα της άμμου, καθώς τα νερά της θάλασσας είχαν τραβηχτεί τη στιγμή της φωτογράφισης, φαινόμενο συχνό στην περιοχή, τουλάχιστο εκείνα τα χρόνια. Στην παραλία αυτή, άλλωστε, οι Ηρακλειώτες έκαναν τα μπάνια τους το καλοκαίρι μέχρι και τη δεκαετία του 1970.
Φωτογραφίες που καταγράφουν μια ιστορική στιγμή. Ενός ολόκληρου κόσμου ή μιας ομάδας ανθρώπων. Από σήμερα το Cretalive θα παρουσιάζει καθημερινά αδημοσίευτες ή σπάνιες φωτογραφίες – ντοκουμέντα ιστορικών προσώπων, στιγμών ή εποχών, αλλά και δικών μας ανθρώπων, από την οικογενειακή συλλογή, που εντάσσονται στο χώρο του χρόνου και του τόπου.  Για τη δική σας συμβολή, μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες στο mail: polites@cretalive.gr , με την ένδειξη “Για το Cretalive”, που θα συνοδεύονται από ένα σημείωμα – επεξήγηση της φωτογραφίας. Με τον τρόπο αυτό θα τιμηθούν οι δικοί μας άνθρωποι, αλλά θα διασωθούν και τα ντοκουμέντα τους.

cretalive