ΚΡΗΤΗ

Οι θρύλοι και ένα όνειρο …φταίνε για την ανασκαφή!

Άπαντες ελεύθεροι μετά την απολογία τους στα δικαστήρια Ηρακλείου

Ο ένας είδε …όνειρο, οι άλλοι δεν είχαν ιδέα, αρχαία δεν βρέθηκαν, λίρες δεν βρέθηκαν, άπαντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους στην αρμόδια ανακρίτρια Ηρακλείου. Ο πρώτος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, οι άλλοι τρεις χωρίς κανένα περιοριστικό όρο.

Ο λόγος για τα τέσσερα άτομα που αστυνομικοί, κατόπιν πληροφοριών για παράνομη ανασκαφή με σκοπό την εύρεση ενός Μινωικού τάφου, εντόπισαν μέσα σε ένα τεράστιο λάκκο, βάθους 3,5 μέτρων, σε λιόφυτο, έξω από την πόλη του Ηρακλείου.

Και οι τέσσερις, βιοπαλαιστές, με λευκό ποινικό μητρώο,  απολογήθηκαν σήμερα στα δικαστήρια Ηρακλείου υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας λόγω κορωνοϊού.

Στον εξηντάχρονο, ο οποίος είχε και την …ιδέα, επιβλήθηκε μόνο ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου.

κοκολάκη

Η συνήγορος του, κ. Πάολα Κοκολάκη, μιλώντας στο Cretalive  τόνισε: «Ο συνδυασμός διαφόρων ιστοριών, μύθων και ενός ονείρου έφεραν τον εντολέα μου και τους λοιπούς κατηγορούμενους αντιμέτωπους με την κατηγορία για ένα βαρύτατο κακούργημα, με αίσιο τέλος για όλους, καθ’ ότι αφέθηκαν ελεύθεροι και ευτυχώς λόγω των συνθηκών θα βρίσκονται στις οικίες τους. Επρόκειτο για μία απερισκεψία του εντολέα μου, την οποία δεν γνώριζαν οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοι και θεωρώ ότι έδωσε ένα πολύ σημαντικό μάθημα σε όλους: ότι το να βρεθεί κανείς στη θέση του κατηγορούμενου ακόμα και για ένα πολύ βαρύ κακούργημα, δεν είναι και τόσο δύσκολο».

απολλωνας

Από την πλευρά του ο κ. Απόλλωνας Καλογερόπουλος, επίσης συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση, δήλωσε στο Cretalive: «Το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, εκ των οποίων οι τρεις χωρίς κανένα περιοριστικό όρο, καταδεικνύει ότι δεν στοιχειοθετείται η αποδιδόμενη κατηγορία και κατά τη γνώμη μου ούτε ποινική δίωξη θα έπρεπε να ασκηθεί παρά μόνο εφόσον προέκυπταν επιβαρυντικά στοιχεία που δεν έχουμε ως τώρα. Και προβλέπω ότι δεν θα έχουμε ούτε στο μέλλον ώστε να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της παράβασης του νόμου περί αρχαιοτήτων, η οποία είναι   κακουργηματικού χαραχτήρα με απειλούμενη ποινή 5-10 έτη κάθειρξη».

Υποδειγματικά τα μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια Ηρακλείου

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό και οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης υπογράμμισαν ότι τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια στα δικαστήρια Ηρακλείου. Άπαντες, εισαγγελέας, ανακρίτρια, γραμματέας, αστυνομικοί, συνήγοροι φορούν μάσκες και γάντια. Η διαδικασία της απολογίας δεν έγινε ως συνήθως στο ανακριτικό γραφείο αλλά στο μεγάλο ακροατήριο του Τριμελούς με όλες τις αποστάσεις ασφαλείας. Και όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ακολούθησε απολύμανση.

 

*Φωτογραφία αρχείου