ΚΡΗΤΗ

Οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας μαζεύουν υπογραφές για να προχωρήσει το έργο στον Δερματά

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων της Αγίας Τριάδας, μετά την εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του έργου της αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου του Δερματά. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 650 υπογραφές ενώ έχει ξεκινήσει και η ηλεκτρονική συλλογή τους με τη συνδρομή και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου της Αγίας Τριάδας.

Στο κείμενο που έχει υπογραφεί από εκατοντάδες πολίτες, εκφράζεται η διαμαρτυρία τους για τη διακοπή των εργασιών και ζητείται η ενεργοποίηση των άμεσα εμπλεκομένων, προκειμένου το έργο να προχωρήσει. Μάλιστα στο σχετικό κείμενο γίνεται αναφορά και για απαράδεκτες ή ενδεχομένως σκόπιμες γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχουν σαν αποτέλεσμα το έργο να μπλοκάρει.

Παράλληλα οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας ζητούν να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο που σήμερα έχει «παγώσει», και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να συμβάλουν θετικά στην ολοκλήρωσή του, ξεπερνώντας τα εμπόδια που υπάρχουν.

Η συγκέντρωση των υπογραφών έρχεται λίγο μετά από την παρέμβαση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου της περιοχής που προς επίρρωση του αιτήματος των κατοίκων  να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό στο σύνολο της η παρέμβαση της αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου του Δερματά, τονίζει με νόημα ότι αντίστοιχη διαδικασία έχει ξεκινήσει και το όμορο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, προκειμένου να προφυλαχθεί από τον έντονο κυματισμό που όπως είναι γνωστό,  έχει ανοίξει βαθιές σπηλαιώσεις σε όλο το εύρος του παραλιακού τμήματος του ενετικού τείχους.

Ο πρόεδρος του  Περιβαλλοντικού Συλλόγου Σ. Χούπας  έχει υπογραμμίσει την αναγκαιότητα που υπάρχει προκειμένου ο κόλπος να παραδοθεί ασφαλής στους κατοίκους και τους επισκέπτες, και αυτό όπως εξηγεί το απαιτούν τόσο οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας όσο και οι δημότες του Ηρακλείου που διεκδικούν να τελειώσει αυτή η ιστορία που δεν τιμά κανένα.

Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι «είναι πλέον απαράδεκτη η κατάσταση στον κόλπο Δερματά, αφού ένα  έργο που κρίθηκε από το Δήμο άμεσα απαραίτητο για την αντιδιαβρωτική προστασία του κόλπου έχει καταλήξει σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών μεταξύ εμπλεκομένων υπηρεσιών και πρόσφατα εμφανισθέντων φορέων με αποτέλεσμα το έργο να παραμένει ημιτελές εν όψει ενός ακόμα χειμώνα.

Ήδη το όμορο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει ξεκινήσει αντίστοιχες διαδικασίες επειδή κινδυνεύει από σπηλαιώσεις. Έχουμε την αίσθηση ότι κάποιοι δεν επιθυμούν για τους δικούς τους λόγους να ολοκληρωθεί το έργο. Προτιμούν τόσα χρόνια όπως ήταν ο κόλπος με πεσμένους τους τοίχους αντιστήριξης της παραλιακής;

Τότε ήταν σωστό περιβαλλοντικά; Δεν τους ενοχλούσε; Καλούμε το Δήμο Ηρακλείου να προχωρήσει άμεσα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο και όλους τους αρμόδιους και συναρμόδιους φορείς αντί να εφευρίσκουν κάθε φορά νέα εμπόδια να συμβάλλουν θετικά.

Οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας αλλά και οι δημότες του Ηρακλείου απαιτούν να τελειώσει αυτή η ιστορία που δεν τιμά κανένα και να αποδοθεί ο κόλπος ασφαλής στους κατοίκους και τους επισκέπτες».