Το βιβλίο στα χέρια και την άποψη της Βασιλικής

«Οι μάγισσες της Αγίας Πετρούπολης» της Imogen Edwards – Jones

Γράφει η Βασιλικη Μολφέση

 

Μαγευτικό, ατμοσφαιρικό, μυστηριώδες και αισθησιακό είναι το μυθιστόρημα της Imogen Edwards – Jones με τίτλο «Οι μάγισσες της Αγίας Πετρούπολης». Η υπόθεση του αναφέρεται στη ζωή της Μιλίτσας και της Στάνας , δυο πανέμορφες αδερφές πριγκίπισσες και κόρες του Βασιλιά του Μαυροβουνίου που παντρεύονται άντρες από τη βασιλική ρωσική οικογένεια. Τα δυο κορίτσια εισχωρούν στην αυλή του τσάρου με σκοπό να προωθούν τα πολιτικά σχέδια του πατέρα τους και το συμφέρον της χώρας τους.

 

Η Μιλίτσα και η Στάνα , δυο γυναίκες ανίσχυρες να ορίσουν τη μοίρα τους, βρίσκονται στην αυλή των Ρομανόφ και παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το σπάνιο κομμάτι της ρώσικης ιστορίας. Με δυναμισμό κι αποφασιστικότητα καταφέρνουν να γίνουν στενές φίλες, υποστηρίκτριες και σύμμαχοι της τσαρίνας, παρά τις προσβολές και την περιφρόνηση που αντιμετωπίζουν από τις αριστοκρατικές οικογένειες της Ρωσίας

Αυτές παρέχουν τους γκουρού, τα ναρκωτικά, τις γητειές, τα ξόρκια, και είναι πάντα εκεί στην κρεβατοκάμαρα, στις δεξιώσεις και στους χορούς. Οι ίδιες κάνουν αποκρυφιστικές συνεδρίες , πειραματίζονται με ιεροτελεστίες, βοηθούν στην απόκτηση του γιου και διαδόχου του τσάρου. Όσο πιο κοντά έρχονται στη βασιλική οικογένεια τόσο αναβαθμίζεται το κύρος και η εξουσία τους, έως την εμφάνιση του Ρασπούτιν που σφραγίζει τη μοίρα τους και τη μοίρα όλης της Ρωσίας.

Ένα θαυμάσιο και ιδιαίτερο βιβλίο σε μια ταραγμένη εποχή από πολέμους, με έρωτες, φιλίες, φθόνο, ίντριγκες, πάθη και αμύθητο πλούτο, χλιδή και σπατάλη για τις αριστοκρατικές οικογένειες στα χρόνια των Ρομανόφ στη Ρωσία και με τον υπόλοιπο λαό της Αγίας Πετρούπολης να λιμοκτονεί, να ζει στην εξαθλίωση και στην πείνα, ξεσπώντας σε εξεγέρσεις, διαδηλώσεις, απεργίες και δολοφονίες.