ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι παγετώνες στα Ιμαλάια λιώνουν με διπλάσια ταχύτητα μετά το 2000

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής εξελίσσεται ραγδαία σε όλα τα επίπεδα – Το ταχύτερο λιώσιμο των πάγων στη μεγαλύτερη οροσειρά του πλανήτη επιταχύνει την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης

Τη στιγμή που οι ηγέτες των μεγάλων κρατών είναι «βυθισμένοι» στον μικρόκοσμο της πολιτικής τους επιβίωσης και ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν προβεί σε κάποια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το αν η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη οφείλεται σε φυσική διαδικασία ή αποτελεί προίόν της αλόγιστης -ούτως ή άλλως- ανθρώπινης δραστηριότητας, το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι εντείνεται, με απρόβλεπτες για το άμεσο μέλλον συνέπειες.

Νέα μελέτη έδειξε ότι δεν λιώνουν οι παγετώνες μόνο στην Ανταρκτική και στην Αρκτική. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα βουνά και δη στην υψηλότερη οροσειρά του πλανήτη, τα Ιμαλάια, όπου οι παγετώνες λιώνουν με ταχύτητα διπλάσια από το 2000 και μετά.

hyma1

Η οροσειρά που δεσπόζει η ψηλότερη κορυφή στον κόσμο (έξω από τη θάλασσα), το Έβερεστ, εκτείνεται από τον Γάγγη ποταμό έως το οροπέδιο του Θιβέτ. Στην τεράστια αυτή έκταση υπάρχουν χιλιάδες παγετώνες, μικροί και μεγάλοι, που προσφέρουν πολύτιμο νερό σε εκατομμύρια ανθρώπους. Η κατάσταση όμως αρχίζει να αλλάζει δραματικά, καθώς οι παγετώνες των Ιμαλαΐων λιώνουν με πρωτοφανή ρυθμό, όπως αποκαλύφθηκε από τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances.

«Αυτή είναι η σαφέστερη εικόνα για το πόσο γρήγορα οι παγετώνες των Ιμαλαΐων λιώνονται σε αυτό το χρονικό διάστημα και γιατί», δήλωσε ο Joshua Maurer, από το Πανεπιστήμιο Columbia και επικεφαλής της νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε. Ο Maurer και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων έχασαν τον πάγο δύο φορές πιο γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες, σε σχέση με την περίοδο από το 1975 έως το 2000. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η απώλεια πάγου από τους παγετώνες συνέβαλε περισσότερο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

hyma2

Χρησιμοποιώντας αποχαρακτηρισμένες δορυφορικές εικόνες κατασκοπείας που εκτείνονται μέχρι τη δεκαετία του ’70, οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν την απώλεια πάγου για 650 από τους μεγαλύτερους παγετώνες της περιοχής. Στη συνέχεια συνέκριναν τις τάσεις με δεδομένα από πιο πρόσφατες μελέτες δορυφορικής τηλεπισκόπησης. Οι περισσότεροι είπαν ότι η ανάλυση κάλυψε πάνω από 40 χρόνια απώλειας πάγου – από το 1975 έως το 2016 – και 1.200 μίλια γης, από τη βορειότερη περιοχή της Ινδίας μέσω του Νεπάλ στο Μπουτάν. Η ομάδα αναφέρει ότι μεταξύ του 2000 και του 2016, οι παγετώνες στα Ιμαλάια έχασαν πάγο δύο φορές πιο γρήγορα από ό, τι έκαναν στα τέλη του 20ου αιώνα.

Οι ερευνητές έψαξαν έπειτα γιατί οι παγετώνες έλιωσαν πιο γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες. Η ανάλυσή τους αποκάλυψε ότι οι θερμοκρασίες του αέρα θα έπρεπε να είναι από 0,7 έως 2,5 βαθμούς Fahrenheit θερμότερες κατά την περίοδο 2000 έως 2016, σε σχέση με την περίοδο 1975-2000. Οι καταγραφές μετεωρολογικών σταθμών αναφέρουν ότι οι θερμοκρασίες του αέρα ήταν περίπου 1,8 βαθμούς F θερμότερες τις τελευταίες δεκαετίες σε σύγκριση με τις τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες οδήγησαν στην πρόσφατη επιτάχυνση της απώλειας πάγου από τους παγετώνες των Ιμαλαΐων.