ΚΡΗΤΗ

Οι πελαργοί στήνουν φωλιές στο Οροπέδιο Λασιθίου – Εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο

Ένα σπάνιο φαινόμενο παρατηρείται αυτές τις ημέρες στο Οροπέδιο Λασιθίου και αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των ντόπιων κατοίκων.

Για πρώτη φορά οι πελαργοί που κάθε χρόνο ως αποδημητικά πουλιά περνούν πάνω από την Κρήτη με προορισμό βορειότερες περιοχές, φέτος επέλεξαν να στήσουν τις φωλιές τους στο Οροπέδιο. H πασίγνωστη ασπρόμαυρη φιγούρα του πελαργού με το μακρύ λαιμό και τα μεγάλα πόδια, αποτελεί μια οικεία χαρακτηριστική εικόνα της ανοιξιάτικης ελληνικής υπαίθρου, ιδίως στις πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Στην Κρήτη όμως για πρώτη φορά οι πλεαργοί στήνουν φωλιές για να γεννήσουν τα αυγά τους.
Οι φωτογραφίες που μας έστειλε ο αναγνώστης του ekriti.gr με τα αρχικά Μ.Ζ. είναι από την αγροτική περιοχή «Ξερόκαμπος» στο χωριό  Κάτω Μετόχι του δήμου Οροπεδίου δείχνει το σημείο που επέλεξε ο πελαργός να στήσει τη φωλιά του.

Για πρώτη φορά οι πελαργοί που κάθε χρόνο ως αποδημητικά πουλιά περνούν πάνω από την Κρήτη με προορισμό βορειότερες περιοχές, φέτος επέλεξαν να στήσουν τις φωλιές τους στο Οροπέδιο.

Για πρώτη φορά οι πελαργοί που κάθε χρόνο ως αποδημητικά πουλιά περνούν πάνω από την Κρήτη με προορισμό βορειότερες περιοχές, φέτος επέλεξαν να στήσουν τις φωλιές τους στο Οροπέδιο.

Οι φωλιές των πελαργών  φτιάχνονται πάντα σε ψηλά σημεία, πάνω στις στέγες των σπιτιών, στις καμινάδες, σε κολόνες, μεγάλα δέντρα, γκρεμούς, ερείπια, εκκλησίες και καμπαναριά.
Ο αρσενικός πελαργός είναι αυτός που φθάνει συνήθως πρώτος και αναλαμβάνει τη συντήρηση ή και την εξαρχής κατασκευή της φωλιάς.

Αν και το χτίσιμο της φωλιάς μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες μέρες, οι πελαργοί προτιμούν να μη φτιάχνουν κάθε χρόνο νέα φωλιά, αλλά να επισκευάζουν και να ξαναχρησιμοποιούν την παλιά.
Γεννούν 3-5 αυγά και η επώαση κρατά περίπου ένα μήνα. Στο κλώσσημα των αυγών εναλλάσσονται και οι δύο γονείς. Τα μικρά πραγματοποιούν την πρώτη τους πτήση έπειτα από εννέα έως δέκα εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη: “Αυτές τις ημέρες οι πελαργοί βρίσκονται διάφορα σημεία του Οροπεδίου για να ξεκουραστούν από το μακρινό ταξίδι, όμως για πρώτη φορά, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες παλαιοτέρων, οι πελαργοί επιλέγουν το Οροπέδιο για να φτιάξουν τη φωλιά τους και να αναπαραχθούν”.