ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Οι Σφακιανοί και η φυλετική τους σύνθεση

Τα Σφακιά βρίσκονται σε μια δυσπρόσιτη περιοχή της νοτίου Κρήτης, στον νομό Χανίων που βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος.

Τα Σφακιά ακολουθούν την ιστορική διαδρομή της Κρήτης, στην Ελληνική και Ρωμαϊκή-Βυζαντινή εποχή. Οι Σφακιανοί αναφέρονται ιστορικά για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των Αραβικών επιδρομών, τις οποίες απέκρουσαν, ζώντας αυτόνομα. Βοηθούν τον Νικηφόρο Φωκά να ανακαταλάβει την Κρήτη, εξασφαλίζοντας προνόμια. Όταν ήρθαν οι Βενετοί το 1024, αρχικά αντιστάθηκαν, ενώ έπειτα έκαναν συνεχείς εξεγέρσεις. Το 1669 η Κρήτη περνά στα χέρια των Τούρκων. Οι Σφακιανοί συμμετέχουν στα Ορλωφικά και στην Επανάσταση του 1821, αλλά και στις επαναστάσεις το 1841, 1858, 1866-69, μέχρι την τελική ενσωμάτωση της Κρήτης στην Ελλάδα το 1913.

Οι Σφακιανοί είναι γνωστοί για τις μαχητικές τους ικανότητες και το αδούλωτο πνεύμα τους. Ποια είναι η φυλετική τους σύνθεση;

Χρησιμοποιήθηκαν 732 εικόνες Σφακιανών που μας έστειλε ο αναγνώστης The Greek, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Οι φωτογραφίες δεν γνωρίζουμε αν είναι αντιπροσωπευτικές, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελούν ένα πολύ μεγάλο δείγμα. Η φυλετική σύνθεση των Σφακιανών με βάση τις φωτογραφίες είναι περίπου η εξής:…

Μεσογειακός    44%
Κρομανοειδής   27%
Αλπικός           19%
Διναρικός           5%
Νορδικός           5%

Οι Σφακιανοί είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία δολιχοκέφαλοι. Κατά κύριο λόγο είναι Μεσογειακοί, με σημαντική Κρομανοειδή επίδραση. Κάποια στοιχεία αποτελούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Σφακιανών. Το ανοιχτό χρώμα ματιών είναι πολύ συνηθισμένο, ενώ η μύτη είναι συχνά κυρτή. Αυτό όμως δεν σημαίνει Διναρικό στοιχείο, καθώς μιλάμε για δολιχοκέφαλους, οι οποίοι κατά τα άλλα είναι πλήρως Μεσογειακοί στο υπόλοιπο πρόσωπο. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με δολιχοκέφαλους, με συχνά κυρτή μύτη και ανοιχτά μάτια. Περιμένουμε από τους αναγνώστες να μας αναφέρουν κατά πόσον αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν και τους υπόλοιπους Κρήτες.

Εντύπωση προκαλεί το εμφανές ποσοστό ξανθών γαλανομάτηδων που υποχρεωτικά κατατάσσουμε στους Νορδικούς, αν και είναι αναμενόμενο σε πληθυσμό με πολλούς Κρομανοειδείς, οι οποίοι έχουν τάση προς ξανθότητα. Αν και οι περισσότεροι Σφακιανοί είναι λεπτοπρόσωποι, υπάρχουν αρκετοί ευρυπρόσωποι, οι οποίοι έχουν συνήθως γωνιώδη χαρακτηριστικά και είναι Κρομανοειδείς. Το ποσοστό των Κρομανοειδών είναι πολύ μεγάλο για την Ελληνική επικράτεια. Αντιθέτως οι Αλπικοί είναι πολύ κάτω από τον Ελλαδικό μέσο όρο.

Οι Κρήτες κατά τις μετρήσεις του Πουλιανού είναι αρκετά δολιχοκέφαλοι, παρότι έχει υπάρξει εισροή βραχυκέφαλων στοιχείων ανά τους αιώνες. Σε γενικές γραμμές οι Σφακιανοί λογικά αποτελούν φυλετικά απογόνους των αρχαίων Ελλήνων, καθότι Μεσογειακοί με Κρομανοειδείς-Διναρικές τάσεις. Η φυλετική τους σύνθεση ταιριάζει απόλυτα με τη μαχητική ικανότητα και το φρόνημά τους.

Μερικές εικόνες είναι οι εξής:

fyletika.blogspot.com